header

El blog de la Institució

Dimecres, 06 juny 2018 15:40

LLETRES EN VIU. ALBERT MESTRES.BIBLIOTECA DE CALDES DE MONTBUI Destacats

Publicat per 
Albert Mestres va protagonitzar la trobada del mes de maig del club de lectura de la Biblioteca de Caldes de Montbui. Ruth Vilar, de la companyia Cos de Lletra, va conversar amb ell sobre La novel·la d'Albert Puig i els trets fonamentals del conjunt de la seva obra. El demiürg Albert Mestres no li dóna al lector aquesta feina artística tancada: "Jo hi poso tots els fils, però el jersei se l'ha de fer ell mateix". És a dir, que l'esforç plaent d'imaginació s'ha de produir en ambdós sentits. L'autor arrenca el lector de la seva zona de confort, això és, de familiaritat. L'exposa a canvis d'espai, temps, punt de vista, gènere (bèl·lic, costumista, històric, negre, eròtic), tècnica narrativa.

La novel·la d'Albert Puig, com altres textos d'Albert Mestres, és polifònica. Les diferents veus dipositàries de la història sovint es contradiuen, o bé ignoren les unes qüestions substancials sobre les altres, o són inconseqüents, o es neguen a veure l'únic que els importa de debò... Superposant la perspectiva dels diferents personatges l'obra captura, com ho faria una fotografia de llarga exposició, el paisatge assolat i quotidià de la nostra ambigüitat moral: "Tots som bona gent i tots som implacables".

Alguns dels motius recurrents de l'autor, com ara el mite, la identitat o Barcelona (la ciutat que tan bé coneix i que "està desapareixent"), van sorgir a la conversa. Són qüestions que explora en els seus llibres i ho fa sense complaença ni jeremiada, sobretot sense paternalisme, sempre des de la posició de l'art.

Els fruits saborosos i Nabí de Josep Carner endevinen subtilment i implícita els moviments de l'ànima dels personatges de La novel·la d'Albert Puig (com endevinarien, de fet, els de tothom). Saben els poetes el que els homes ignoren? "Els poetes menteixen; la poesia sempre diu veritat".
 
Ruth Vilar
Companyia Cos de Lletra i dinamitzadora del club de lectura de la Biblioteca de Caldes de Montbui.
 
PS.:aquesta activitat ha estat possible gràcies al Programa  “Lletres en Viu” de la Institució de les Lletres Catalanes. 
 
Núria Puigivila i Viñeta
Directora
Biblioteca de Caldes de Montbui
Llegit 91 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 juny 2018 15:38

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera