header

El blog de la Institució

Dilluns, 02 juliol 2018 15:16

IV Trobada de joves lectors

Amb la sala d’actes plena de joves lectors, escriptors, professors, bibliotecaris i llibreters, Laura Borràs, consellera de Cultura va inaugurar dissabte al matí a l’Arts Santa Mònica la IV Trobada de joves lectors, recent arribada de Washington on havia viatjat per assistir a l’Smithsonian Festival acompanyant el president de la Generalitat, Quim Torra.

La consellera va recordar que la primera trobada de joves lectors del Què Llegeixes es va celebrar sent ella directora de la Institució de les Lletres Catalanes i va destacar la importància que els joves puguin posar en comú les seves experiències lectores mentre actuen de prescriptors per als altres joves a través de les xarxes. Laura Borràs va parlar del Pla Nacional de Lectura i va recordar que és un acord de Govern que es tirarà endavant de manera transversal, va assegurar que la campanya “Fas sis anys, tria un llibre continuarà i va explicar que es posarà en marxa la campanya “Fas 16 anys, explica un llibre” que promourà la prescripció lectora entre els joves. La consellera de Cultura va acabar la seva intervenció citant Manuel de Pedrolo que deia que mai no es llegeix prou encara que es llegeixi massa i va presentar Anna Maria Villalonga, escriptora, professora de la Universitat de Barcelona i comissària de l’Any Pedrolo que va fer la conferència “Manuel de Pedrolo, l’escriptor que no té final”. Villalonga va fer un recorregut per l’obra de l’escriptor i va parlar del Pedrolo més enllà del Mecanoscrit del segon origen, un llibre que tots els joves coneixen molt bé. La comissària de l’Any Pedrolo va fer un seguit de recomanacions “pedrolianes” per als joves lectors com Cruma i Homes i no.  “El Pedrolo més existencialista es planteja qüestions que afecten l’ésser humà i que és molt vigent perquè parla sobretot de llibertat”, va dir. També els va proposar alguns títols de novel·la negra com Mossegar-se la cua, Doble o res, Joc brut, L’inspector fa tard, Algú que no hi havia de ser i Es vessa una sang fàcil. I finalment els va parlar de la novel·la coneguda com a ciència-ficció però en realitat més ideològica de Pedrolo i els va recomanar que llegissin Trajecte final, Acte de violència i Milions d’ampolles buides. “Són novel·les amb missatges universals que valen per a tots els règims totalitaris del món”, va dir.

Després de Villalonga va ser el torn de la taula d’escriptores de novel·la infantil i juvenil amb Maria Carme Roca, Maite Carranza i Muriel Villanueva, moderada pel també escriptor Joan Portell. Van compartir els títols que les van fer lectores de joves, van destacar la importància de créixer en un entorn lector i van explicar què les va empènyer a escriure. Totes van coincidir que la literatura ha de ser transgressora i van parlar dels límits que ara els imposen les editorials en les novel·les per a nens i joves. Totes ells van defensar que s’han de trencar tabús i s’ha de poder parlar de tot. La taula va desmuntar tòpics també sobre la lectura en l’època de les pantalles i Joan Portell va dir “Tenim la sort de tenir el coneixement a la punta del dit”.

Després de la pausa del migdia en què els assistents van aprofitar per seguir compartint experiències i coneixent-se va arribar el torn de la taula de joves. Àfrica Bonet (Cuinant Literatura), Marta Botet (Recomanacions de llibres), Àlex Serra (Alex Pleasant), Marta Meneu-Borja (La Prestatgeria de Marta), Iñigo Ovejero (Culturadeibecquer)i Pol Salvador (Poliver_) van debatre al voltant de què significa per a ells la lectura, la prescripció a la xarxa i com van arribar a ser booktubers moderats per Ester F. Matalí, coordinadora del Què llegeixes. Marta Botet va explicar que ella va començar el seu canal de youtube per atreure als seus companys a qui no agradava llegir i fer-los entendre que la lectura era una activitat fascinant però mica en mica es va anar trobant amb gent a qui sí que li agradava llegir i va formar una comunitat molt interessant de lectors que s’intercanviaven recomanacions sobre diferents títols. Marta Botet va destacar que en poc temps tot ha canviat molt i que mentre ella va començar a fer de booktuber sense saber què era exactament ara cada cop hi ha lectors més joves que es fan canals de youtube, com l’Africa Bonet, participant a la taula que va obrir el seu canal amb 10 anys i ara en té 12. Pol Salvador va dir que a ell no el convenç gaire la difusió dels booktagramers, Àlex Serra va assegurar que a ell li agraden més les videorecomanacions que les ressenyes escrites i Íñigo Ovejero va explicar que des que està estudiant filologia ha substituït les xarxes per les recomanacions entre els seus companys d’aula. L’Àfrica Bonet, la benjamina, va explicar com escull els títols, com grava i quines recomanacions fa. El seu canal es diu Cuinant literatura. La seva mare la va ajudar a triar el nom i va escollir la cuina “perquè volia mostrar el llibre com si fos un ingredient d’una recepta per passar-ho bé”. Finalment la Marta Meneu-Borja va explicar que va obrir el seu canal de youtube després d’haver tingut força temps un blog escrit. Tots els participants van lamentar que el fenomen dels booktubers, la gamificació, els bookstagramers, les aplicacions per als mòbils,  i altres maneres de compartir llibres a la xarxa encara no ha entrat a les aules. “Tot i que els mestres ho coneixen”, van dir. Aquí hi ha totes les intervencions.

La trobada va acabar amb el diàleg entre Òscar Andreu, guionista i escriptor que va parlar de la seva experiència com a lector i escriptor amb Gemma Ventura. “Llegir i després escriure, els referents”. “Vaig començar a escriure preguntes per a un programa de televisió consuktant una enciclopèdia de paper com si fos el Google però abans d’Internet”. Andreu va assegurar que tots els nens tenen una curiositat molt interessant mentre son petits però que es va perdent amb el pas dels anys. “Jo he intentat no perdre-la pel camí i no convertir-me en un cínic”, va dir. El primer contacte d’Òscar Andreu amb la lectura va ser amb unes fitxes sobre ocells, cap als cinc anys, en castellà perquè vivia en un poble de Sierra Morena i en un entorn gens lector. Andreu va parlar de la importància de l’humor i va assegurar que gairebé tot pot ser motiu de broma sempre que no es caigui en l’escarni.

Aquí trobareu les piulades generades durant la jornada.

Aquí la galeria de fotos.

I un recull de cròniques de la trobada:

Vídeo crònica de Mixa

Vídeo crònica Booktubers Claret

Vídeo crònica La prestatgeria de Marta

 

 

Llegit 164 vegades Darrera modificació el Divendres, 13 juliol 2018 11:59

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar