header

Notícies

Dimecres, 16 novembre 2016 09:08

Comença a Barcelona el congrés internacional “Ramon Llull, pensador i escriptor”

Un dels plats forts de l’Any Llull és la celebració del congrés internacional “Ramon Llull, pensador i escriptor”, que tindrà lloc a Barcelona els dies 16-18 de novembre. El certamen, organitzat per l’Aula Lul·liana de Barcelona, té com objectiu aprofundir en el coneixement de Llull, en el doble vessant d'escriptor de literatura i de pensador influent. L’èxit de la seva proposta i la seva extraordinària posteritat s’explica, en bona part, precisament per la seva capacitat de conjugar aquests dos àmbits.  El congrés implicarà un intercanvi d'opinions entre els més destacats estudiosos de l'obra de Llull i de la filosofia medieval. Compta amb 9 ponències i 17 comunicacions de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, Itàlia, Alemanya, Gran Bretanya, França, Rússia i els Estats Units. Més de 100 persones inscrites al congrés avalen l’interès que desperta aquesta figura, de la qual enguany celebrem el 700 aniversari de la seva mort.

Quatre àrees temàtiques

El congrés proposa quatre àrees temàtiques:

  • Ramon Llull i les llengües
  • Ramon Llull i els sabers del seu temps
  • Ramon Llull i la literatura
  • Ramon Llull la teologia i la mariologia

Des de fa un cert temps es reivindica l'aportació teològica de Llull, àmbit en el qual té un paper destacat la mariologia, o estudi del paper atorgat a la verge Maria. Respecte a les llengües i als sabers, és bàsic constatar fins a quin punt Llull empra indistintament totes les llengües que té a l'abast a l'hora de produir i difondre els seus llibres; el que vol és que els lectors assoleixin el coneixement (el saber, concretat en totes les ciències medievals, que per primera vegada es difonen en llengües vernacles), amb independència de la llengua usada. I, finalment, de la mateixa manera que les llengües esdevenen instruments per a la difusió de les idees, també la literatura té, en mans de Llull, una funció secundària, no destinada a la distracció, sinó a la transmissió amena de coneixement.

Durant el Congrés tindrà lloc la presentació de dues noves obres:

  • L'Enchiridion Theologicum Lullianum. Antologia raonada i comentada de textos teològics de Ramon Llull, amb l'original llatí o català i la corresponent traducció o adaptació al català modern.
  • El Nou Glossari General Lul·lià. Diccionari en xarxa que recull el lèxic de Ramon Llull; es tracta d’una eina lexicogràfica indispensable per a la lectura de les obres catalanes de Llull. Més informació i contacte: Sònia Cormenzana. Oficina Any Llull. Tel.: 627 086 370 · Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. · www.anyllull.cat

Un interès constant per Ramon Llull

La trobada de Barcelona tanca el cicle acadèmic que es va obrir amb el congrés que va tenir lloc a Palma del 24 al 27 de novembre 2015, en ocasió de l’obertura de la commemoració del VII centenari de la mort de Ramon Llull. Anteriorment, però, s’ha celebrat una gran quantitat de trobades i congressos internacionals. De l’última dècada, val la pena destacar les Jornades Internacionals Lul·lianes. Ramon Llull al s. XXI, celebrades a Palma de l’1 al 3 d'abril de 2004, i l’Internationalen Kongresses aus Anlass des 50-jährigen Bestehens des Raimundus-Lullus-Instituts der Albert-Ludwigs-Universität, celebrat a Freiburg del 25 al 27 de novembre de 2007. Actualment, al món, hi ha una cinquantena de lul·listes que tenen una línia de recerca pròpia relacionada amb Llull, i uns 200 acadèmics internacionals en actiu han fet publicacions sobre el pensador.

El Congrés de Barcelona

La inauguració del congrés tindrà lloc el dia 16, a les 20 h, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Les sessions del congrés dels dies 17 i 18 de novembre de 2016 se celebraran a l'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona (c. Diputació 231) i a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona (Edifici Històric) al voltant de ponències convidades. Les ponències aniran a càrrec de professors de prestigi internacional: José Aragüés (Universidad de Zaragoza), Lola Badia (Universitat de Barcelona), Fernando Domínguez (Albert-Ludwigs Universität, Freiburg i.B.), Jordi Gayà (Maioricensis Schola Lullistica), Elena Pistolesi (Università di Modena), Josep M. Ruiz Simon (Universitat de Girona), Joan Santanach (Universitat de Barcelona), Simone Sari (Università di Siena), Viola Tenge-Wolf (Albert-Ludwigs Universität, Freiburg i.B.).

La Comissió científica del congrés està formada per: Agustí Boadas (URL), Òscar de la Cruz (UAB), Alexander Fidora (ICREA-UAB), Jaume Mensa (FdTC-UAB), Carles Llinàs (URL), Joan Santanach (UB), Albert Soler (UB) i Lola Badia (UB), president. Secretària administrativa: Elisenda Sevilla (UB).

L’Aula Lul·liana de Barcelona

L’Aula Lul·liana de Barcelona és un seminari creat l’any 2007, que aplega especialistes en el pensament i en l’obra de Ramon Llull de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, i de la Facultat de Teologia de Catalunya de l'Ateneu Universitari Sant Pacià. És un àmbit d’intercanvi interdisciplinari des de la filologia, la filosofia i la teologia.

Més informació:

http://aulalulbcn.narpan.net/ Més informació i contacte: Sònia Cormenzana. Oficina Any Llull. Tel.: 627 086 370 · Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. · www.anyllull.cat

Programa del Congrés:

Podeu seguir el congrés a través de l'etiqueta de twitter #llull16. També podeu trobar informació a l'adreça @llull_ub

Llegit 1001 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar