header

Notícies

Dilluns, 16 gener 2017 11:49

El festival ALCOOLS arriba a la tercera edició i es trasllada a la sala Beckett

El festival ALCOOLS arriba enguany a la tercera edició i estrenarà sis espectacles poètico-musicals entre el 14 de febrer i el 20 de març.  ALCOOLS va néixer el 2015 a La Seca-Espai Brossa amb la ferma voluntat de portar la poesia contemporània a escena, aixecar espectacles poètics d'alt nivell i posar de manifest el bon moment de la poesia catalana actual, a banda d'estrènyer els lligams entre el món de la poesia, la música i el teatre. Els responsables del festival asseguren que “volíem treure un moment la poesia dels bars i instal·lar-la als teatres, a fi d'arribar a més gent, convertir-la en un fet quotidià”. I ara fa front a la tercera edició amb el trasllat a la Sala Beckett, la casa dels dramaturgs del país, per fer-lo créixer i trobar el seu cau ideal. ALCOOLS és el recer dels grans poetes d'avui i dels músics, dels rapsodes i dels oïdors, del públic que estima la paraula ben dita i de la gent a qui agrada xerrar i escoltar. I tot és possible gràcies a la Institució de les Lletres Catalanes, que organitza el certamen juntament amb la Sala Beckett, i la Fundació Carulla, com a patrocinador. Els espectacles programats són sis.

14 febrer. Joan Margarit i els seus poetes

Joan Margarit és, sens dubte, el poeta més popular dels últims temps amb una obra extensíssima traduïda al castellà, l'anglès, l'alemany, el portuguès... amb l'amor i el dolor, la música i l'arquitectura, com a centres d'una creació que és hereva de la poesia de l'experiència de la segona meitat del segle XX. Ell mateix ha traduït R.M.Rilke, Thomas Hardy, Elisabeth Bishop i R.S.Thomas.

21 febrer. El dolor de la bellesa. Roger Mas i amics

Amb 41 anys, el cantautor de Solsona ha bastit una trajectòria musical i poètica a partir de la lectura de Francesc Pujols i Jacint Verdaguer, Lou Reed, Fabrizio de Andrè i els galàctics catalans, amb un paisatge i una veu propis que l'han situat com el gran hereu dels grans tòtems de la cançó del segle XX. Aquest 2017, a més, publica 'El dolor de la bellesa', un llibre on recull el seu univers poètic particular que posarà de llarg al festival. L'acompanyaran tres poetes més joves als quals admira: Maria Cabrera, Martí Sales i Eduard Escoffet.

27 febrer. La cirera i la garrofa: LLULLIFICAR, LLULLIFICABLE I LLULLIFICATIU. Enric Casasses i Josep Pedrals

Els dos més grans rapsodes del nostre temps, Enric Casasses i Josep Pedrals, reten homenatge a l'escriptor més gran que han tingut les lletres catalanes, Ramon Llull, en el 700è aniversari de la seva mort. Amb l’espectacle “La cirera i la garrofa: LLULLIFICAR, LLULLIFICABLE I LLULLIFICATIU”, els dos poetes revisen l'obra poètica de Llull, des de l'admiració i les ganes de tocar-lo, versionar-lo, magrejar-lo, ressuscitar-lo. A l’espectacle també hi participa Jordi Oriol, dramaturg, actor i director d'escena.

7 març. Gual Whitman. Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda

Anna Gual és una de les poetes del moment. Amb només 31 anys, ha publicat volums fonamentals com 'L'ésser solar' i 'Molsa', que han aixecat admiració per allà on han passat. I Jaume C. Pons Alorda és un altre fenomen dels escenaris poètics, capaç de ficar-se a la butxaca els reclusos d'una presó amb la seva poesia eufòrica i desmesurada. A més, Pons Alorda és el responsable d'haver introduït com ningú Walt Whitman dins la tradició poètica catalana gràcies a la seva celebrada versió de 'Fulles d'herba'.

14 març. Alcohols. Martí Sales i Núria Martínez Vernis

Els dos poetes uneixen forces per donar vida a un espectacle sobre l'alcohol i la poesia. Martí Sales és traductor, músic i poeta, autor de llibres generacionals com 'Dies feliços a la presó', 'Principi d'incertesa' o 'La cremallera', acabat de publicar, i de discos que han marcat una època amb la seva banda Els Surfing Sirles. Núria Martínez Vernis (Barcelona, 1976) és de les poetes més originals i punyents gràcies a obres com 'Deix on dir' o 'Quantes mentides fan una sola veritat'.

20 març. Alabatrada: Antònia Vicens, Joan Vigó i Lluís Calvo

Si hi ha una col·lecció que ha marcat fondament els últims anys la vida poètica catalana és Alabatre, de LaBreu Edicions, que curiosament publica sis llibres a l'any en dues tongades de tres llibres. I no hi ha millor manera de tancar el festival Alcools que amb la presentació de la primera Alabatrada del 2017 que conformen, ni més ni menys, que els últims volums d'Antònia Vicens (premi nacional de cultura 2016), Lluís Calvo i Joan Vigó. Una tríada indestructible. Aquest espectacle serà gratis i es farà al bar. 

Llegit 516 vegades Darrera modificació el Dijous, 20 abril 2017 13:31

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar