header

Notícies

Dimarts, 11 abril 2017 14:00

Rosa Fabregat, Guillem Terribas, Fina Birulés, Joan Martí Castell i la Llibreria Serret distingits amb la Creu de Sant Jordi

El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 23 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica. Entre els guardonats hi ha Fina Birulés, Rosa Fabregat, Guillem Terribas i la Llibreria Serret.

Rosa Fabregat i Armengol

Farmacèutica i escriptora. Pel conjunt de la seva trajectòria intel·lectual. És autora d’una obra literària singular, desplegada en diversos gèneres i caracteritzada per la contemplació de la naturalesa i per la sensibilitat social, reivindicant el paper de la dona i defensant els més desafavorits. Com a narradora ha explorat distintes tècniques expressives i com a poetessa ha destacat per la perfecció formal del llenguatge.

http://www.lletrescatalanes.cat/ca/index-d-autors/item/fabregat-i-armengol-rosa

Guillem Terribas i Roca

Llibreter i promotor cultural. Pel seu incansable activisme cultural, que l’ha dut a participar en un ampli repertori d’iniciatives en aquest àmbit. Va ser fundador de la Llibreria 22, de Girona, que dirigí entre el 1978 i el 2015, convertint-la en un establiment de referència, obert a tota mena de tendències i amb una decidida voluntat de promoció i difusió de la cultura catalana. Així mateix, també ha destacat com a crític cinematogràfic i com a col·laborador en distints mitjans de comunicació.  

http://www.lletrescatalanes.cat/ca/index-d-autors/item/terribas-i-roca-guillem

Fina Birulés i Bertran

Filòsofa i docent. Per la seva intensa tasca de traducció, estudi i divulgació de la producció filosòfica femenina, i particularment de l’obra de Hannah Arendt. Autora de nombrosos assaigs, ha analitzat també qüestions de subjectivitat política i ha fet remarcables aportacions a la teoria feminista.

Llibreria Serret

Per l’esforç constant per preservar i difondre els valors de la cultura i la llengua catalana.  Aquest és un establiment de referència al Matarranya i a les Terres de l’Ebre per la intensa activitat cultural que desplega. Ha organitzat un gran nombre d’actes que inclouen exposicions, presentacions de llibres, conferències o taules rodones.

Joan Martí Castell

Filòleg. Per la seva tasca acadèmica en els terrenys de la dialectologia, la història social de la llengua, la sociolingüística i la lexicografia. Primer rector de la Universitat Rovira i Virgili, ha ocupat distints càrrecs de responsabilitat en institucions científiques, incloent la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut Interuniversitari Joan Lluís Vives, dels quals en fou president.

Es poden consultar la resta de guardonats al comunicat que hen emès des del Govern:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/300109/ca/govern-distingeix-creu-sant-jordi-29-personalitats-23-entitats.do

Llegit 362 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar