header

Notícies

Dijous, 20 abril 2017 14:07

Comença l'Any Palau i Fabre

El proper 21 d’abril comença l’Any Palau i Fabre, que s’estendrà fins al 21 d’abril del 2018. En la presentació pública de l'Any, que es va fer el passat 12 d'abril, de la mà de Manuel Guerrero, comissari de l’Any Palau i Fabre, Maria Choya, directora de la Fundació Palau, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes i Julià Guillamon, comissari de les exposicions de la commemoració, es va presentar públicament el logotip realitzat a partir d’un dibuix original de Miquel Barceló, un extens programa d’activitats, les línies generals de la commemoració i així com també el web oficial de l’Any Palau i Fabre.

web

 

Josep Palau i Fabre (1917–2008), poeta, assagista, narrador, dramaturg, traductor, crític, historiador i col·leccionista d’art, és un dels grans escriptors catalans de la segona meitat del segle XX i, alhora, una de les figures més rellevants tot i que encara poc coneguda. Un dels objectius principals d’aquesta commemoració és doncs contribuir a donar a conèixer la seva obra.

L’Any Palau i Fabre, una de les commemoracions que el Govern de la generalitat ha aprovat per aquest 2017, és una iniciativa de la Fundació Palau i del Departament de Cultura de la Generalitat, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, i compta amb la col·laboració de nombroses institucions públiques i privades.

ACTES D’OBERTURA DE L’ANY PALAU I FABRE

Entre el 21 i el 23 d’abril se celebraran diverses activitats per inaugurar l’Any Palau i Fabre. Entre les més destacades, el dia 21 d’abril per commemorar el centenari del naixement de Josep Palau i Fabre es col·locarà una placa a la casa on va viure el poeta al carrer Bruc, 99 de Barcelona. Durant l’acte es llegiran poemes i textos a càrrec de de poetes, actors i amics com Joan Noves, Sílvia Bel, Enric Casasses, Perejaume o Dolors Miquel, entre altres.

El cap de setmana del 21 al 23 d’abril la Fundació Palau farà jornada de portes obertes al públic i programació especial: el dia 22 Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida oferiran un espectacle on cantaran i recitaran obres de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Palau i Fabre i, l’endemà, diada de Sant Jordi, s’oferirà un vermut popular.  

4 170413 AF Cartell Bonet.jpg 1700307727

CINC ÀMBITS TEMÀTICS I COMPLEMENTARIS

Per fer-ho de manera completa i complexa, l’Any Palau i Fabre s’ha concebut en cinc àmbits temàtics complementaris:

“Els llocs de Josep Palau i Fabre. Geografia personal i creativa”. Se celebraran activitats principalment a Barcelona i Caldes d’Estrac, però també a altres ciutats que marcaren la seva trajectòria vital i creativa. Per exemple, Llançà i la platja de Grifeu, són un dels escenaris fonamentals. L’exposició Joia de Viure! Llançà, l’estiu, Josep Palau i Fabre i Picasso, comissariada per Julià Guillamon, pren la figura de Palau i Fabre per ensenyar com era i és actualment Llançà.

“Josep Palau i Fabre, l’Alquimista”. El pseudònim de l’escriptor i el concepte d’alquímia són essencials en la seva obra. L’exposició que inaugura el centenari, Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels 'Poemes de l’Alquimista' de Josep Palau i Fabre, comissariada per Julià Guillamon, permetrà una nova aproximació a l’obra més llegida del poeta. La mostra es presentarà a la Fundació Palau a Caldes d’Estrac i al Palau Robert de Barcelona. També tindrà lloc el Simposi Internacional Josep Palau i Fabre (1917-2008). L’Alquimista. Per la seva banda l’editorial Proa ha reeditat Poemes de l’Alquimista i Contes despullats amb motiu del centenari.

“Palau i Picasso”. Sens dubte, Picasso fou una de les grans obsessions i l’objecte d’estudi més important de la seva obra, per la qual cosa tindrà presència al llarg de l’any des de diferents perspectives. D’una banda, amb el Congrés Internacional Picasso i identitat, organitzat pel Museu Picasso de Barcelona i la Fundació Palau. De l’altra amb la mostra Palau mira Picasso, comissariada per Víctor Fernández, que es podrà veure a la Casa Natal de Picasso a Màlaga, i a la Fundació Palau.

“Josep Palau i Fabre i el teatre”. No hi ha dubte que l’obra dramatúrgica i teòrica teatral, especialment la seva relació amb Antonin Artaud, és la part més desconeguda de la seva producció. A més de promoure’n l’estudi, L’Any col·laborarà en la producció d’alguns espectacles escènics.

“El llegat de Josep Palau i Fabre”. Sens dubte, més enllà de la seva obra, cal donar a conèixer la seva aportació com a activista i promotor cultural i, és clar, el seu llegat com a col·leccionista. Amb tot, cal destacar la creació, l’any 2003, de la Fundació Palau. Un dels objectius del centenari és també la seva consolidació.

Tota la informació de l'Any a

Dossier de presentació de l'Any Palau i Fabre

www.anypalauifabre.cat

www.fundaciopalau.cat

 

Llegit 665 vegades Darrera modificació el Divendres, 19 maig 2017 09:59

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar