header

Notícies

Dimarts, 10 octubre 2017 14:40

Tocats de Lletra a Manresa del 19 al 29 d’octubre

Tocats de lletra se celebra a Manresa del 19 al 29 d’octubre. Durant aquests dies “la cançó, el cinema, la interpretació, la dansa es confonen amb la lletra. Les transversalitats que s’estableixen entre totes les arts, amb altres camins, amb altres persones, contribueixen a fer que el Tocats tingui la riquesa i la creativitat que el caracteritzen”.  Exposicions, clubs de lectura, recitals, espectacles literaris, projectes poètics, maridatges o contes que homenatgen autors com Josep Palau i Fabre, Gloria Fuertes, JL Sampedro, Màrius Torres, J. V. Foix o Prudenci i Aurora Bertrana. Durant tots aquest dies podrem veure Mireia Vidal-Conte, Sílvia Comes, David Caño, Meritxell Gené, Míriam Cano, Emma Vilarasau i Jordi Bosch, Carme Riera i Anna Guitart, Borja Penalba i Mireia Vives, David Carabén, Anna Gual, Laia Noguera i Irene Tarrés, Laura Borràs o Lluís Calderer entre altres. L’espectacle inaugural gira a l’entorn de la poesia de Palau i Fabre amb Joan Crosas, Llibert Fortuny i Manel Camp i la mostra acaba amb el recital de cloenda “Nocturns” amb els poetes Maria Cabrera, Lluís Calvo, Dolors Miquel, Sònia Moya, Esteve Plantada, Begonya Pozo i Pau Vadell, i la veu i la música de Celeste Alías, Marco Mezquida, David Mengual, Oriol Roca i Joan Mas.

Laura Borràs, directora de la ILC, ha dit en la presentació del festival que “hem de tenir esperança que les coses que passin avui, aniversari de naixement de Mercè Rodoreda, Joan Maragall i Francesc de Borja Moll, estiguin beneïdes i puguem anar endavant com desitgem”.

Laura Borràs ha citat Jordi Savall que diu “Si l’art, la música, no està relacionada amb la vida de les persones no té cap sentit” i ha mencionat també el conte Les ales de fusta d’Asli Erdogan, un conte de dones en situació de privació de llibertat que viuen una petita estona d’alliberament. “I aquest alliberament neix d’una cançó que una de les companyes del grup es posa a cantar. Una cançó tristíssima però que alhora les torna a la vida, un conte molt trist però també ple d’esperança”, ha dit la directora de la ILC. Laura Borràs he recordat que enguany celebrem el 80è aniversari de la Institució de les Lletres Catalanes i ha fet una reflexió de país. “A la tardor del 37, en plena guerra, quan el Govern del nostre país tenia com a prioritat preservar la integritat física de les persones, van crear la Institució de les Lletres Catalanes i ho van fer per intentar preservar allò que la guerra amenaçava. Va ser una afirmació per la cultura en temps de barbàrie. Uns anys més tard quan la ILC va ser refundada van haver de lluitar contra l’article 145 de la CE que prohibeix la relació i la federació entre les diferents comunitats autònomes de l’estat i invalidant, per tant, la idea de Països catalans. La ILC treballa per tot el domini lingüístic i hem estat especialistes en evitar aquests dificultats per poder continuar donant unitat a la llengua i literatura. I ara que estem celebrant el 80è aniversari de la creació i el 3oè de la represa ens trobem amb un altra forma de violència que és la intervenció econòmica. I tanmateix aquí estem, presentant el Tocats de lletra que omplirà Manresa de literatura, de poesia, de reflexió que farà que les persones que hi vagin connectin amb les seves vides. “És la cultura enfront de la barbàrie”, ha acabat Laura Borràs. 

Llegit 360 vegades Darrera modificació el Dijous, 09 novembre 2017 12:53

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar