header

Notícies

Dimecres, 28 febrer 2018 09:32

Arrenca l’Any Maria Aurèlia Capmany amb l’objectiu de recuperar la seva autèntica dimensió com a escriptora

El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany com a commemoració oficial de l’any 2018, coincidint amb el cent cinquantenari del naixement del seu pare, el folklorista Aureli Capmany. Ambdues celebracions configuren l’Any Capmany tot i que des de la Institució de les Lletres Catalanes conjuntament amb l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany i amb la col·laboració del departament d’Ensenyament, s’impulsa el centenari de Maria Aurèlia en solitari per la seva importància com a escriptora. Maria Dolors Portús, Secretària General del departament de Cultura, Marta Nadal, comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany i Anna Capmany, neboda i secretària de l’Associació han presentat aquest matí en roda de premsa els principals eixos i objectius de la celebració. Marta Nadal ha definit Maria Aurèlia com a “paraula” i ha dit que “compartia amb Mercè Rodoreda la vivència del carrer”. Segons Nadal “a Maria Aurèlia Capmany la coneix tothom però pocs l’han llegit” i ha dit que “aquest any ens ha de permetre potenciar la seva dimensió com a escriptora”. “No pot ser que a la universitat se segueixi menystenint la figura de Maria Aurèlia Capmany que hauria de ser estudiada des de la vessant filològica però també filosòfica”, ha dit i ha assegurat que “era una dona incòmoda, transgressora i aquest any ens hauria de permetre mirar amb tendresa el personatge fascinant i inabastable que va ser”. Anna Capmany ha parlat en nom de la família i de l’Associació i ha agraït el paper de la Institució de les Lletres Catalanes en l’impuls de la celebració del centenari. Quant a la dotació econòmica de l’Any, Maria Dolors Portús ha explicat que la ILC destina 40.000 euros a la celebració tot i que no es pot concretar el pressupost global ja que hi intervenen moltes institucions, associacions, entitats i administracions. Portús ha afegit que apart hi ha tots els recursos que aporta el departament des del Gabinet tècnic (pàgina web, disseny del logo...) i l’aportació que fa el departament d’Ensenyament alliberant de les seves tasques com a docent la Marta Nadal per a poder-se dedicar a temps complet al comissariat. Donada la situació d’excepcionalitat política que viu Catalunya, l’acte inaugural de l’Any Maria Aurèlia Capmany l’organitza l’Ajuntament de Barcelona i es farà al Saló de Cent en una data encara per determinar.

Maria Aurèlia Capmany

Novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista, Maria Aurèlia Capmany fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció. Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d’octubre de 1991. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, Maria Aurèlia Capmany va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, esdevenint pionera del feminisme a Catalunya i referent per a les generacions posteriors. Va conrear diversos gèneres literaris, des de la narració breu i la novel·la a l’assaig, passant pel conte, el teatre, la traducció i el gènere memorialístic, sense oblidar la ingent activitat en el terreny de l’articulisme.

La seva carrera literària s’inicià amb la novel·la Necessitem morir (1952), a la qual seguiren, entre d’altres, Betúlia (1956), El gust de la pols (1963), Un lloc entre els morts (1967), Feliçment, jo sóc una dona (1969), Quim/Quima (1970), o Lo color més blau (1982). L’any 1960 fundà, amb Ricard Salvat, l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, on impartí classes i dirigí representacions teatrals.  Com a dramaturga, destaquen Vent de garbí i una mica de por (1967), Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (1970), L’ombra de l’escorpí (1974), entre d’altres. Dins el gènere de l’assaig, Capmany excel·leix amb obres com La dona a Catalunya: consciència i situació (1966), La joventut és una nova classe? (1969) o amb l’assaig literari Salvador Espriu (1972). Les seves memòries es troben recollides als volums Mala memòria (1987) i Això era i no era (1989).

Va obtenir diversos premis i reconeixements, com el Premi Joanot Martorell (1948), Premi Sant Jordi de novel·la (1968), Premi de la Crítica Serra d’Or de teatre (1972) i de literatura infantil i juvenil (1983), Premi del Ministeri d’Afers Estrangers Italià (1979) i la Creu de Sant Jordi (1982).

Marta Nadal, comissària de l’Any

La comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany és Marta Nadal, professora de Llengua catalana i Literatura i crítica literària. Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, ha realitzat estudis de doctorat a la mateixa universitat.Actualment treballa en l’estudi de l’obra periodística de Maria Aurèlia Capmany, en concret els articles de l’autora publicats a la revista Serra d’Or, entre els anys 1961 i 1992, alguns dels quals aplegats a Dietari de prudències (1982).

Eixos i objectius de l’Any

L’objectiu principal de la commemoració del centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat com a commemoració oficial de l’any 2018, és recuperar l’autèntica dimensió de Maria Aurèlia Capmany com a escriptora, situant la seva vessant d’activista cultural, social i política com a producte de la seva activitat de creadora des dels diversos gèneres que va conrear i del seu compromís envers la col·lectivitat. En aquest sentit els eixos de l’Any Maria Aurèlia Capmany han quedat definits a partir de quatre apartats que configuren el personatge polièdric que va ser Capmany: la docència, la novel·la i narrativa, el teatre i l’assaig i activisme.

Programació i difusió

S’han programat actes acadèmics, jornades pedagògiques, conferències, exposicions, espectacles teatrals, un catàleg d’espectacles i rutes literàries. A part s’impulsarà la publicació de diferents obres de Maria Aurèlia Capmany i estudis sobre l’escriptora. L’any té una pàgina web on es podrà consultar tota la informació referent a la commemoració http://cultura.gencat.cat/ca/anymariaaureliacapmany/inici/ i un perfil de twitter @AnyMACapmany des d’on es farà difusió de l’any. El logotip de l’Any Maria Aurèlia Capmany s’ha fet a partir d’una imatge de la fotògrafa Pilar Aymerich.

 

Llegit 377 vegades Darrera modificació el Divendres, 09 març 2018 13:54

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar