header

Notícies

Dimarts, 04 novembre 2014 12:27

"Dos taüts negres i dos de blancs", de Pep Coll, guanya la vuitena edició del Premi Setè Cel

Dos taüts negres i dos de blancs, de l'escriptor Pep Coll, ha estat escollida l'obra guanyadora del Premi Setè Cel, en la seva vuitena edició. L'acte d'entrega tindrà lloc divendres 7 de novembre. Anteriorment, Dos taüts negres i dos de blancs també havia estat distingida amb el XLIII Premi Crexells i amb el Premi de la Crítica Catalana, com a millor obra de narrativa publicada el 2013, segons l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

El jurat del Setè Cel, presidit per Vicenç Villatoro i format per Jaume Torramadé, Guillem Terribas, Albert Rosich, i Miquel Berga ha qualificat la novel·la de Pep Coll de "novel·la magnífica i banquet lingüístic" i destaca que la caracterització del món rural dels inicis de la postguerra està molt aconseguida. Esmenta també que la galeria personatges està molt ben resolta i destaca la tasca de recerca i investigació necessària per tirar endavant l'obra. El jurat va acordar també modificar les bases del premi de manera que en la propera edició es pugui implicar d'una manera més activa els clubs de lectors de les comarques gironines a través del Servei de Biblioteques.

Amb l'objectiu de fomentar la lectura i la creació literària, des de l'any 2007, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Salt convoca els Premis Literaris de Salt. Aquests premis s'han batejat amb el nom de "el setè cel " en homenatge a la llibreria més emblemàtica que ha tingut Salt i que va tancar les seves portes ja fa més de deu anys.

Dos taüts negres i dos de blancs és la reconstrucció d'un crim real esdevingut al Pallars l'any 1943 que va quedar impune. L'escriptor Pep Coll ha recuperat aquests fets per donar-li forma de novel·la. Amb més de 15.000 exemplars venuts des de la publicació el setembre del 2013, aquesta obra narra la matança d'una família de masovers a Carreu l'any 1943 que va commocionar les masies i els pobles veïns d'aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l'assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny. En una època en què calia donar la imatge que la nueva España era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa. Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d'aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada. D'entrada, és una història molt semblant a la famosa matança de Kansas, novel·lada per Truman Capote, però les conseqüències del crim del Pallars van ser diametralment oposades: la premsa va oblidar el cas, i la justícia franquista no va saber, o no va voler, resoldre'l.

Josep Coll i Martí (Pessonada, 1949), més conegut com a Pep Coll, és un escriptor i autor prolífic que ha conreat tots els gèneres literaris i, àdhuc, periodístics (col·labora amb els diaris Segre, El Periódico i la revista Descobrir Catalunya). El seu món vital i literari són els Pirineus, que ha convertit en un univers llegendari. Ha estat traduït al castellà, l'èuskar, aragonès, francès i occità. A més d'escriptor, ha estat professor de llengua i literatura catalanes, i és un gran amant de la muntanya. És conegut pels seus reculls de llegendes –com l'excepcional Muntanyes Maleïdes (1993)-, les novel·les juvenils i guions televisius, però ha excel·lit sobretot com a novel·lista, amb títols com La mula vella (1989), El segle de la llum (1997), L'abominable crim de l'Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), Nius (2011) i Dos taüts negres i dos de blancs (2013).

Pep Coll al Qui és Qui

Llegit 2114 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar