header

Notícies

Dijous, 12 febrer 2015 15:39

La Fundació Manuel de Pedrolo fixa al Castell de Concabella l'Arxiu del seu Fons Documental

A la Segarra natal de Manuel de Pedrolo, al Castell de Concabella, funciona des del passat mes d'octubre l'Espai Pedrolo, de poc més de 100m2. Una iniciativa de lAjuntament de Plans de Sió, el Consell Comarcal de la Segarra i la Fundació Manuel de Pedrolo.

Ara, Concabella suma una altra novetat a l'entorn de la figura de l'escriptor segarrenc: l'Arxiu del Fons modern de la Fundació Manuel de Pedrolo. A partir del 14 de febrer la Fundació, presidida per la filla de l'autor, Adelais de Pedrolo, ubicarà permanentment a l'espai físic del Castell el seu Fons documental amb la possibilitat de ser consultat pels estudiosos de la seva obra literària.

INAUGURACIÓ FONS DOCUMENTAL

El dissabte 14 de febrer, a les 11 del matí, s'inaugura l'Arxiu del Fons Documental de la Fundació Manuel de Pedrolo. Presidirà l'acte l'Honorable Conseller Ferran Mascarell i estaran presents Adrià Marquilles, alcalde de Plans de Sió i president del Consell Comarcal; Carme Bergés, directora del Museu Comarcal de Cervera i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs. Així mateix, es comptarà amb la presència de la filla de l'autor i presidenta de la Fundació Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo.

A l'Arxiu del Fons Documental podem trobar manuscrits originals de les seves obres, primeres edicions dels llibres, còmics, gran quantitat d'articles sobre la seva obra i articles seus. Entrevistes, traduccions, Premis literaris, correspondència, cartellisme,...Una extensíssima bibliografia amb les col·leccions de La cua de palla, els llibres guanyadors del 7lletres, el premi literari i més coses. Els llibres guanyadors del premi de ciència ficció Manuel de Pedrolo que es fa a Mataró. Material editat per la Fundació i amb motiu del 7lletres, el premi literari i més coses. Els llibres de la Beca Manuel de Pedrolo, convocada per l'ajuntament de Tàrrega. El llibre de família compendi de les cases de Pedrolo, antecedents dels Pedrolo, etc

A més de la inauguració, es farà una visita guiada gratuïta per l'Espai Pedrolo.

L'Espai Pedrolo integra l'exposició permanent Pedrolo, més enllà dels límits, dirigida per la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés i Anna M. Moreno i Bedmar, comissària de l'exposició. Aquesta abasta l'ampli univers pedrolià i presenta lautor, tant en la seva dimensió biogràfica com literària. Un espai permanent obert amb una doble oferta tant per a grups organitzats com per a famílies. I un espai d'atenció a estudiosos.

El conjunt del Castell és un lloc on oferir també a entitats la possibilitat de realitzar conferències i activitats vàries literàries. Facilitant la celebració per part de grups l'organització de les seves reunions, si així ho sol·liciten. El Castell també ofereix una oportunitat al món de l'ensenyament (les escoles, Instituts de 1r ESO i Batxillerat) de submergir-se en l'univers pedrolià i amb ell descobrir una part molt intensa de la nostra literatura, organitzant visites guiades a l'exposició, o com està estudiant la Fundació, la possibilitat futura d' oferir sessions al professorat amb material i treballs cada principi de curs, oferint propostes didàctiques, etc.

El Castell de Concabella fou un palau senyorial situat al nucli daquesta població, al municipi dels Plans de Sió (Segarra). És el castell o casal fortificat més gran de la comarca, documentat des del 1040 a través de lacta de consagració de Santa Maria de la Seu.

En el castell s'hi troba des de fa temps un excel·lent equipament cultural compost pel Centre dInterpretació dels Castells del Sió i el Centre dInterpretació dels Secans de Lleida. A més de celebrar-se un munt d'activitats i exposicions durant l'any.

Informació publicada al web de l'Ajuntament dels Plans de Sió

Llegit 1207 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar