header

Notícies

Dijous, 04 juny 2015 09:08

Litterarum 2015 farà de Móra d’Ebre aquest cap de setmana l’epicentre de les lletres catalanes a escena

La vuitena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, que se celebrarà aquest cap de setmana (els dies 5, 6 i 7 de juny), tornarà a posar gairebé una vintena d’espectacles basats en la literatura catalana dalt de l’escenari.

Enguany indagarà en la vessant poètica d'Ovidi Montllor com un dels espectacles destacats, tot coincidint amb l’efemèride dels vint anys de la seva mort. Concretament, serà El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar, al qual donen vida de manera magistral l’actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives, que exploren diversos poemes inèdits que Montllor va escriure al llarg de la seva vida. La primera part de l’espectacle tindrà la participació de la seva filla petita, Jana Montllor, que ha treballat en la selecció i el recull sobre la poètica del seu pare conjuntament amb Jordi Tormo.

Com els darrers anys, un altre dels espectacles destacats està directament relacionat amb l’entorn paisatgístic de Litterarum, i en aquest cas és l’espectacle teatral de carrer Vestigis, del director ebrenc Valer Gisbert, que serà un homenatge al llibre 115 a l’Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó, d’Assumpta Montellà i Teresa Rebull. L’espectacle seguirà els espais més destacats de la batalla de l’Ebre a Móra d’Ebre: des de la casa noble Montagut fins al castell de Móra d’Ebre, després de recórrer diversos indrets del municipi.

Litterarum farà més propers clàssics com Llull, Carner, Espriu o Moncada, així com altres veus crítiques i compromeses (Antonina Canyelles), a través dels textos que han inspirat els espectacles d’enguany. Concretament, s’han programat divuit espectacles de quinze companyies diferents provinents de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, i de disciplines artístiques diverses com són teatre, teatre de carrer, música, dansa, màgia, entre altres.

El 8è Litterarum i la 12a Fira del Llibre Ebrenc seran inaugurats pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, divendres 5 de juny a les 19.45 h, a la Carpa de la Fira.

Litterarum 2015 tornarà a ser l’única fira d’espectacles literaris nacional i esdevé el gran referent quan es parla d’aquesta tipologia artística. Es preveu que un centenar de programadors passin per Litterarum enguany i s’hi tanquin noves contractacions d’espectacles. Pel que fa als espectadors, s’espera superar la xifra de les 3.500 persones que van passar per ambdues fires el 2014.

Organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, Litterarum se celebra paral·lelament a la Fira del Llibre Ebrenc, que des de fa dotze anys impulsa el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i que pretén ser un punt de trobada de totes aquelles persones que produeixen, editen, promocionen, venen o llegeixen llibres fets per escriptors o entitats de les Terres de l’Ebre o que són de temàtica ebrenca.

Com a novetat important, aquesta fira tindrà enguany una gran zona expositora de llibres, una gran llibreria oberta, coordinada per la Fira, l’Institut Ramon Muntaner i tres de les llibreries ebrenques que actualment formen part de l’autoanomenat lobby del llibre ebrenc (Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, Llibreria Serret de Vall-de-roures i Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa). Un espai d’uns 200 metres quadrats, on es podran trobar fins a un miler de títols de diversos autors i temàtiques a la venda.

Llegit 1226 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar