header

Sala de premsa. Notes i convocatòries

Dimarts, 21 juliol 2015 12:21

El Museu d'Història de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes se sumen a l’Any Muntaner amb l’exposició El temps dels almogàvers. La crònica de Ramon Muntaner

Publicat per 

Dijous 23 de juliol es presenta l’exposició, que evoca l’època en què la Corona d’Aragó era una potència mediterrània, seguint el fil conductor de la Crònica de Ramon Muntaner

No podem separar Ramon Muntaner del seu llibre, una de les quatre grans Cròniques catalanes, perquè és només gràcies a ella que en copsem la personalitat. Enguany se celebra el 750è aniversari del seu naixement, i aquesta exposició vol ser una invitació a conèixer-lo, a llegir-lo i a reprendre el diàleg amb ell, que ens espera amb els seus «Què us diré?». L’episodi més conegut del seu text, i de la seva pròpia vida, és el que narra l’expedició a l’imperi Bizantí de la Companyia Catalana, formada per cavallers i almogàvers a sou de l’emperador per ajudar-lo en la guerra contra els turcs, i que va dur a l’establiment de dominis catalans a Grècia al segle xiv. La Crònica és una narració en què la invenció supera, potser, la veritat, i on l’autor, com si ho expliqués ell mateix de viva veu, busca constantment la interacció amb el lector. Tal vegada més a prop d’una novel·la que d’un llibre d’història, és, per això, una de les obres més reeixides de la literatura catalana medieval.

L’exposició serà presentada dijous, 23 de juliol, en una doble convocatòria:

La primera, dirigida als mitjans de comunicació, tindrà lloc a les 12 h i consistirà en una visita comentada a l’exposició a càrrec de Stefano Cingolani, historiador medievalista, comissari de l’exposició i expert en les quatre grans cròniques catalanes. També comptarà amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i del director del Museu d’Història de Catalunya, Jusèp Boya.

La segona, a les 19 h, serà la inauguració de l’exposició, oberta al públic general. L’acte comptarà amb la presència del director general de Biblioteques, Arxius, Museus i Patrimoni, Joan Pluma; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; i el director del museu, Jusèp Boya. L’acte inaugural s’obrirà amb la lectura de dos fragments de la Crònica de Ramon Muntaner i la interpretació de tres danses del Llibre Vermell de Montserrat.

Llegit 1217 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Institució de les Lletres Catalanes