header

Dimarts, 23 febrer 2016 10:27

"Del paper a la pantalla: entre l'estètica i la retòrica en la literatura digital" a càrrec de Giovanna Di Rosario

Publicat per 
El 25 de febrer, Giovanna Di Rosario, directora adjunta del Grup de Recerca Hermeneia, impartirà la conferència "Del paper a la pantalla: entre l'estètica i la retòrica en la literatura digital". Segons Di Rosario "l'ordinador i Internet ofereixen un nou camp per al joc creatiu de l'escriptura: l’ordinador  revela la naturalesa reticular de l'escriptura i el web multiplica el seu espai i hi dispersa les dimensions. Aquesta escriptura crea elements estratègics que constitueixen la seva poètica i que són característics de la literatura digital com les imatges infogràfiques, la [il·]legibilitat de les paraules i del textos, la pluri-significació de la relació entre les paraules , les imatges i el so o el flux del procés de lectura. Aquesta sessió forma part de les activitats paral·leles i complementàries de l'exposició "Paraules pixelades: la literatura en l'era digital" que es pot visitar a l'Arts Santa Mònica entre el 28 de gener i el 10 d'abril del 2016.
 
La sessió tindrà lloc a les 19 hores a la Sala d'Actes de l'Arts Santa Mònica. L'entrada és lliure i l'aforament limitat.
 
La resta d'activitats relacionades amb l'exposició previstes són les següents:
 
03/03/2016 a les 19 hores Sala d’Actes d'Arts Santa Mònica
Trobada-Conferència amb els autors de “Toxicity. A Climate-change Narrative” Scott Rettberg (Estats Units-Noruega) - artista i professor University of Bergen i Roderick Coover (Estats Units) – artista i professor Temple University 
 
“Toxicity” és una narrativa híbrida recombinatòria. L’obra segueix sis personatges de ficció que viuen en un paisatge d’un futur immediat al llarg de la costa est dels Estats Units, que havia estat un dels principals districtes portuaris industrialitzats d’Amèrica del Nord i que en aquests moments té cinc de les refineries de petroli més grans del món. “Toxicity” és una pel·lícula recombinatòria que utilitza un codi informàtic per dibuixar fragments d’una base de dades amb una configuració que canvia cada vegada que es mostra.
 
17/03/2016 a les 19 hores Sala d’Actes d'Arts Santa Mònica
 
Trobada-Conferència amb l’autora i professora María Mencía (Espanya - UK) Kingston University London, artista de “Gateway to the World: Data Visualisation Poetics”
 
L’autora presentarà la seva investigació artística i ens parlarà de la peça feta per a l’exposició “Paraules Pixelades”. “Gateway to the World” és una exploració de la poètica de visualització de dades mitjançant l’ús de dades obertes de la base de dades marítima per visualitzar les rutes dels vaixells que arriben des de i cap al port de Barcelona. A mesura que els vaixells es mouen, actuen com a eines d’escriptura per revelar una cadena de text creant formes cal·ligràfiques de la informació extreta de les entrades a la Viquipèdia sobre el nom dels vaixells. Segons l’autora és amb projectes com aquest que la literatura electrònica serveix de mitjà per explorar les dades obertes (open data) com a material cultural.
 
 01/04/2016 tot el dia Sala d’Actes d'Arts Santa Mònica
 
Seminari Internacional “Paraules Pixelades. La literatura en l’era digital”
 
Seminari en relació amb l’exposició “Paraules pixelades” que es pot visitar a l’Arts Santa Mònica del 28 de gener al 10 d’abril de 2016. Amb artistes i estudiosos de Bèlgica, Canada, Colòmbia, Espanya, Estats Units, França, Israel, Itàlia, Mèxic, Regne Unit i Veneçuela La literatura digital és una forma de creació tecnolò- gica literària que ja compta amb una nodrida tradició, l’especificitat de la qual es pot explicar partint de la base dels diversos elements de complexitat que presenta: la complexitat física (què és i com és), la complexitat autorial (qui la fa, el programador, la màquina...), la complexitat receptiva (les lògiques de lectura que l’entorn digital i els diversos formats utilitzats pels creadors determinen), la complexitat tipològica (la varietat i la confusió de gèneres, la hibridació d’una escriptura de l’ara i aquí) i la complexitat perceptiva (com llegim, amb què ho fem, etc.). El seminari “Paraules pixelades. La literatura en l’era digital” proposa una discussió amb alguns dels autors que presenten les seves obres a l’exposició. Els autors parlaran sobre la seva experiència creativa i les possibilitats de la literatura en l’entorn digital. També participaran en el seminari estudiosos de diferents països que analitzaran algunes obres i ens explicaran com és la literatura digital que es fa a Europa, als Estats Units o a Amèrica Llatina així com la que es fa en llengua àrab.
 
07/04/2016 a les 19 hores Sala d’Actes d'Arts Santa Mònica
 
Trobada-Conferència amb l’autor de “Intermínims de navegació poètica” i “Intertarot de Marsella”, Ramon Dachs.
 
“Intermínims de navegació” de Ramon Dachs és el primer poemari hipertextual que va aparèixer a la xarxa espanyola i juntament amb “Intertarot de Marsella” són obres nascudes analògiques que representen la voluntat de fer sortir les paraules, els poemes, del llibre, i de portar-les a un altre espai.
Llegit 904 vegades Darrera modificació el Dijous, 17 març 2016 09:52

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar