header

Dilluns, 07 març 2016 11:33

Dilluns de poesia a l'Arts Santa Mònica. José Corredor-Matheos presentat per Antoni Clapés

Publicat per 

Dilluns 14 de març, a les 19h, el Claustre de l'Arts Santa Mònica acull una nova sessió del cicle "Dilluns de Poesia", organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l’Arts Santa Mònica, amb la col·laboració de Núvol, Diari ARA, PEN Català i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. En aquesta ocasió el poeta José Corredor-Matheos serà introduït perToni Clapés, poeta, traductor i editor de poesia, que diu del poeta castellà:

 "José Corredor-Matheos irromp com a poeta el 1953, amb Ocasión donde amarte, i fins al 1975 la seva poesia s’inscriu en un patró proper als pressupòsits del realisme, amb una poesia marcada per la interrogació existencial dins el context de la vida quotidiana de l’època —els darrers anys del franquisme—. El poeta no pot sostreure’s al necessari compromís social i polític: Buscaremos la sombra / de algún eterno árbol / y dormiremos sólo, / soñando que tenemos / un corazón nuevo / y una esperanza nueva, / como tienen los pájaros. Conscient, això sí, del desempar existencial, més enllà de les restriccions polítiques i de les injustícies socials: Con la esperanza de vivir / un día / vamos contentos / a la muerte. / La vida —saco roto— / nos desengaña a todos. La poesia de Corredor ha estat encasellada en la Generació dels cinquanta, però convé remarcar que des dels inicis era evident que tenia una veu pròpia, poc classificable: una veu que diferia del mainstream. A partir de 1975, any en què Corredor publica Carta a Li-Po, la seva poesia fa un tomb —que, en certa manera, ja presagiaven els poemes de Libro provisional (1967)— i inicia una escriptura d’interiorització radical, de despullament formal extrem, de contemplació i d’admiració per allò efímer: una poesia que exposa dubtes i preguntes —mai respostes. Una poètica de l’el·lipsi i del silenci".

El cicle "Dilluns de poesia" a l’Arts Santa Mònica, obre un espai públic per donar a conèixer, amb regularitat al llarg de l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional a Barcelona. L’entrada és lliure i l’aforament limitat.

Llegit 1068 vegades Darrera modificació el Dimecres, 16 març 2016 13:55

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar