header

Dilluns, 11 abril 2016 13:25

Comença el cicle "El meu clàssic". Vicenç Pagès Jordà obre la primera sessió amb: "Baudelaire, l'escriptor de la vida moderna"

Publicat per 

Dilluns, 18 d’abril, comença el cicle “El meu clàssic” 2016. En aquesta primera sessió de l’any l'escriptor convidat serà Vicenç Pagès Jordà que impartirà la conferència “Baudelaire, l'escriptor de la vida moderna”. “La sessió tindrà lloc a la Sala d’Actes de l'Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) a les 19:00 hores. L'entrada és lliure i gratuïta. El meu clàssic” és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que compta amb la col·laboració de l’Arts Santa Mònica.

Charles Baudelaire (París, 9 d'abril del 1821 - 31 d'agost del 1867) va ser poeta, crític i traductor. Fou un dels poetes més influents del segle XIX i se l'anomenà "el poeta maleït" a causa de la seva vida bohèmia i dels seus excessos. La publicació de Les flors del mal, el 1857, acabà de desencadenar la violenta polèmica que es va originar al voltant de la seva persona. Els poemes del llibre foren considerats «ofenses a la moral pública i als bons costums». Però serà amb aquesta obra que Baudelaire donarà el primer pas per tancar el període del Romanticisme i obrir pas a la Modernitat, tant per la temàtica com pel replantejament estètic de la seva obra. És per tot això que Baudelaire és considerat el pare i el profeta de la poesia moderna.

Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963) és escriptor, crític literari i professor de llengua i estètica a la Universitat Ramon Llull. L’any 1990 publicà el seu primer llibre, el recull de contes, Cercles d'infinites combinacions. Set anys més tard va veure la llum el seu llibre de més èxit, la novel·la curta Carta a la reina d'Anglaterra, que narra en cent pàgines mil anys de la vida del protagonista. A aquest llibre el segueix Un tramvia anomenat text (1998), un assaig sobre l'escriptura. En companyia de l'altre (premi Documenta 1998, publicat el 1999) marca el seu retorn al gènere del conte per tornar a la novel·la amb La felicitat no és completa, Premi Sant Joan de narrativa 2003, la biografia intermitent d'un personatge sense conviccions. El 2004, el recull El poeta i altres contes va obtenir el premi Mercè Rodoreda, i va ser publicat l'any següent. També va guanyar el premi Crexells 2009 i el Setè Cel 2010 amb la novel·la Els jugadors de Whist.  Finalment, amb Dies de frontera va guanyar el premis Sant Jordi de novel·la 2013 i M. Àngels Anglada 2015. L’any 2014 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.

El meu clàssic és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar la lectura fent servir de prescriptors als nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana fan de lectors i comparteixen el valor de la lectura d'un clàssic de referència.

El cicle va començar l’any 2014 i va comptar amb la participació dels següents autors:

19 de juny : Laura Borràs. Presentació del cicle.

25 de juny: Joan F. Mira. “Llegir Homer: una introducció a l’Odissea”.

1 de juliol: Maria Barbal. “La narrativa de Mercè Rodoreda”.

10 de juliol: Jordi Coca. “Antígona de Sòfocles”.

29 d’octubre: Carme Riera. “Cervantes”.

26 de novembre: Jordi Llavina. “La poesia de Joan Vinyoli”.

17 de desembre: Josefa Contijoch. “Quatre Quartets de T.S. Eliot" 

L’any 2015, per la seva banda, el programa va tenir com a protagonistes els autors:

5 de maig: Pere Rovira. Charles Baudelaire, voluntat i embriaguesa”.

19 de maig: Cèlia Sànchez-Mústich. “Pere Calders. L’humor que ens reconeix”.

14 de juliol: Margarida Aritzeta. “Santuari, de W. Faulkner, quan els personatges expliquen la història”.

13 d’octubre: Francesc Serés. “Vida i època de J.M. Coetzee”.

27 d’octubre: Lluís-Anton Baulenas. “El Capote més màgic: l’arpa d’herba”.

17 de novembre: Manuel Baixauli. “Món Borges”.

1 de desembre: Isabel-Clara Simó “El meu Pessoa”

Llegit 1174 vegades Darrera modificació el Dilluns, 11 abril 2016 13:51

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar