header

Dilluns, 08 agost 2016 12:31

Rosa Fabregat tanca l’última sessió de la temporada del cicle "Dilluns de poesia"

Publicat per 

El 4 de juliol de 2016, Rosa Fabregat va ser la poeta convidada per tancar l’última sessió de la temporada del cicle "Dilluns de poesia", organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l’Arts Santa Mònica. L'àlbum de fotos de l'acte mostra l'èxit d'assistència. El vídeo de la sessió està disponible on line, així com la conversa sobre la vida i l'obra de la poeta, enregistrada el 14 de novembre del 2015. Laura Borràs, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va destacar la celebració pocs dies després del IV Festival Poesia des dels Balcons a Riba-roja d’Ebre, enguany dedicat a la figura de la poeta lleidatana.

El poeta, traductor i crític literari Francesc Parcerisas va ser l’encarregat d’introduir Rosa Fabregat, per desig exprés de la poeta. Parcerisas va comentar que havia fet el pròleg del primer volum de la seva obra completa i que fa molts anys que es coneixen. Per fer la introducció del llibret publicat per a l'ocasió, va considerar que el que pertocava era "posar en context la poesia en el moment en què va començar, perquè sovint som excessivament desmemoriats i l’arbre no ens deixa veure el bosc".

Després de les presentacions, la poeta va fer un recital d’alguns dels seus poemes, intercalant-hi tot d’anècdotes. Orgullosa de la seva doble professió d’escriptora i farmacèutica –“o a l’inrevés”–, va llegir el poema “Malalt” d’El cabdell de les bruixes, i tot seguit va comentar que uns quants farmacèutics van posar versets d’aquest poema en ceràmica i van tenir la gentilesa de fer-li arribar un, que ella té al rebedor de casa. Dit això, va aprofitar per fer un homenatge a un company historiador de la farmàcia, que va escenificar la creació de la primera farmacopea de la història feta per farmacèutics de Barcelona, en el seu 5è centenari, on estava l’Acadèmia de Farmàcia, al pati de l’actual Biblioteca de Catalunya, aclarint que primer va ser Florència, però que en aquest cas eren els metges els que van fer la farmacopea.

Més endavant, va explicar que va tenir dos professors emblemàtics, un li va ensenyar que no hi havia diferències entre ciències i lletres, que el coneixement és únic i som nosaltres els que el compartimentem, i l’altre, un professor de l’Institut de Lleida, l’únic mixt a tot Espanya, de nois i noies, però que no els deixaven veure entre ells, li va ensenyar mètrica i ella va començar a escriure poemes quan tenia 13 anys. Va citar el cas de Jordi Pàmies, que estava present entre el públic, que també va començar molt jove i que li havia fet el regal de venir expressament des de Guissona. També va comentar que va tenir de professor de català en Jordi Mir, “un lleidatà eminent, que ha escrit unes memòries fabuloses”, que li va ensenyar el català després d’aprendre l’alemany i el francès. I arran del mestratge de tots tres, va especificar que llavors va escriure un poemari “Balda de la vida”, que fa referència a l’ADN.

Va finalitzar el recital amb poemes significativament reivindicatius, que no es troben a l’opuscle editat per a l'acte. El primer començava amb els versos “Llengua meva trossejada, maleïda, humiliada, ofesa”. Tot seguit, va llegir Els vents de la meva pàtria i el poema Timbals a tres veus a l’Alguer, per parlar dels Països Catalans. També va escollir Batec de campanes que embolcalla, sobre la biblioteca de l’Ateneu, per no deixar-se la ciutat de Barcelona.

Per acabar, va triar un fragment de Traieu-me el blau (1980), amb què va guanyar la Flor Natural dels Jocs Florals de l’Acadèmia Mariana de Lleida, on defensa el sacerdoci femení: “Ja que pareu la taula, pareu esment, brodeu casulles, tovalles i mantells, ompliu de flors l’entorn (...), el ritual de la taula, les dones algun dia, pareu esment, el podran infantar”, per afegir tot seguit que és el que es va veure escenificat amb les dones netejant l’altar de la Sagrada Família, “però jo ja ho havia escrit feia un munt d’anys”.

 

 

Llegit 633 vegades Darrera modificació el Dijous, 01 setembre 2016 12:48

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar