header

Dijous, 01 desembre 2016 13:38

Dilluns de poesia a l'Arts Santa Mònica. Pere Gimferrer presentat per Jordi Marrugat

Publicat per 

Dilluns, 19 de desembre, a les 19h, la sala d’actes de l'Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) acull una nova sessió del cicle "Dilluns de Poesia", organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l’Arts Santa Mònica, amb la col·laboració del digital de cultura Núvol, el diari ARA, el PEN Català i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. En aquesta ocasió la sessió està dedicada al poeta Pere Gimferrer. La presentació de l’acte anirà a càrrec del crític literari i editor català Jordi Marrugat.

Us avancem un petit tast de la poesia de Pere Gimferrer:

si tots nosaltres som la mirada i el vent,
el mestral, el gregal, la tramuntana negra,
si tots nosaltres som el litoral vençut,
la costa de la nit emmascarada,
si tots nosaltres som una mascara,
no sabrem viure mai sense mascara,
no sabrem morir mai sense mascara,
no ens la llevarem mai!

 Fragment final de «Fisterra» (17.XII.2002)

Sobre aquest poema, Jordi Marrugat diu el següent:

"El poema «Fisterra» s’origina en un succés històric ben precís sotmès a múltiples interpretacions: la marea negra provocada pel Prestige l’any 2002. Però, a diferència del que va passar en els camps igualment legítims de la política, el periodisme o l’ecologisme, el poema es compromet més enllà d’un sentit ideològic limitat. Els versos anafòricament condicionals van deixant enrere tot allò que la poesia i la condició humana han de transcendir, alhora que plantegen una situació catastròfica, final, nocturna, hivernal: un món en què triomfen «el marxant », «la cràpula de l’oli» i «la mort». Però la poesia no té la funció de descriure’l, ni la d’actuar-hi políticament, ni tan sols la de ser-lo; sinó la de ser-ne la consciència permanentment viva i il·luminadora. El crit final és una resposta compromesa a aquella situació històrica concreta només en tant que planteja en un llenguatge autònom i perdurable la fusió d’individu, col·lectivitat i natura. Pensa la realitat compartida des d’un ús totalment diferent de la llengua i, per tant, es revolta contra l’status quo."

El cicle "Dilluns de poesia" a l’Arts Santa Mònica, obre un espai públic per donar a conèixer, amb regularitat al llarg de l’any, les veus més remarcables de la poesia catalana i internacional a Barcelona. L’entrada és lliure i l’aforament limitat.

Pere Gimferrer al Qui és Qui
Jordi Marrugat al Qui és Qui

 

Llegit 818 vegades Darrera modificació el Dijous, 20 abril 2017 13:54

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar