header

Dimecres, 03 maig 2017 14:36

‘DILLUNS DE POESIA’ AMB M. AUDET I P. BÉLANGER, PRESENTATS PER A. CLAPÉS Destacats

Publicat per 

Aquest va ser un ‘Dilluns de poesia’ una mica atípic perquè es va fer un dimarts. Tal com va començar explicant la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, es tractà d’un canvi més que justificat, perquè coincidia que dos poetes quebequesos de l’alçada de Martine Audet i de Paul Bélanger eren a Barcelona (hi  van venir per participar del Seminari de Traducció Anada-Tornada) i era imperatiu de convidar-los. 

“M’ha impactat molt tant la poètica de l’un com la de l’altra, perquè totes dues, essent diferents, tenen alguns punts de contacte”, va dir la directora de la ILC en introduir l’acte. Així, Borràs va assenyalar “l’amor a les paraules i al foc com a punt de connexió entre dues poètiques personals”.

A continuació, va prendre la paraula el també poeta, a més de traductor i editor de poesia, Antoni Clapés. Malgrat situar tots dos autors en l’etapa postrevolucionària de la poesia quebequesa (en base a la ‘revolució tranquil·la’ que tingué lloc els anys seixanta del segle vint), Clapés va matisar que Bélanger i Audet “pertanyen a dues generacions diferents i, també, a dues poètiques diverses dins el panorama de la poesia del Quebec”.

De Bélanger, en primer lloc, en destacà la seva “poesia de caire descriptiu” i el discurs “errant, múltiple, bigarrat, que s’escapa de les categories, sense renunciar ni a la forma ni a la intenció”. “El poema esdevé tot d’una, neix dels mots triats i tribals, i construeix un relat versemblant en el seu dolor, en el seu desempar”, afirmà Clapés.

De Martine Audet, el poeta català digué que “pertany a una generació posterior a la de Bélanger” i en destacà que “tracta d’explorar les conseqüències de viure entre la melangia i el desordre del sentiment, i es pregunta amb els seus versos com pertànyer al món, com sobreviure al desarrelament, com restar lúcid, viu, davant el no-res”.

Després d’aquesta presentació tingué lloc la lectura d’una selecció de poesia de tots dos autors. En el cas d’Audet, els poemes llegits –primer en català, per Clapés, i després en francès, per l’autora-, van ser extrets d’un dels seus darrers llibres, ‘Veus estridents o trencades’.

Pel que fa a Bélanger (la veu del qual també ressonà amb força a l’auditori de l’Arts Santa Mònica), la poesia seleccionada va ser extreta del seu llibre ‘Repòs’.

En total, més de 300 persones van seguir l’acte, en directe o en streaming, durant aquesta tarda de dimarts.

 

A propòsit de l'acte es va editar un petit poemari dels poetes convidats que podeu descarregar d'aquest enllaç:

 

Llegit 148 vegades Darrera modificació el Dimecres, 03 maig 2017 15:21

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar