header

Dijous, 11 juny 2015 14:55

Dilluns de poesia a l'Arts Santa Mònica. Amb Brane Mozetič presentat per Simona Škrabec

Publicat per 

Dilluns 15 de juny, a les 19h, el Claustre de l'Arts Santa Mònica acull una nova sessió del cicle "Dilluns de Poesia", organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, Arts Santa Mònica i Cafè Central, amb la col·laboració de Núvol, Diari ARA, PEN Català i l'Assossiació d'Escriptors en Llengua Catalana.

L'entrada és lliure i l'aforament limitat.

Brane Mozetič serà introduït per Simona Škrabec, escriptora, filòloga, estudiosa de la teoria literària i traductora, que parla de la literatura eslovena, de l'obra i de l'estil de Mozetic en els termes següents:

En la literatura eslovena la tradició d’escriure des dels marges és, de fet, potser la característica més pronunciada. I per això mai sabem què fer-ne dels nostres poetes, tan desencantats sempre, difícils d’utilitzar en les classes de patriotisme. No és fàcil —i la sorpresa en descobrir-ho no és poca— trobar en la literatura catalana un poeta tan cruelment insubmís amb la seva pàtria com Mozetič.

Per comprendre per què aquesta nuesa de les relacions humanes que Mozetič s’esforça a aconseguir té un potencial de revolta increïble podem començar amb aquell nadó que «riu bàrbarament» després d’haver-se atipat de llet, indiferent a tots els esdeveniments que l’envolten. Brane Mozetič ens diu una i altra vegada que allò que passa «en els cellers més amagats de l’edifici» —aquesta és una citació de Franz Kafka— és cosa de tothom.

Fins que no aprenem a veure la passió en tots els seus matisos, no podrem construir cap societat que realment funcioni.

Brane Mozetič va participar l'abril de l'any 2011 en el sisé Seminari de Traducció Poètica a Farrera organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes. Amb la feina feta durant la trobada es va publicar el llibre He somiat que havies mort que recull traduccions dels seus poemes i de la també poeta eslovena Svetlana Makarovič.

Llegit 1199 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar