header

Dilluns, 20 gener 2014 14:10

16 de desembre de 2013. "El tema de la mort en el pensament líric de Joan Vinyoli" per Pep Solà, autor del llibre " La bastida dels somnis", biografia de Joan Vinyoli

Publicat per 

Pep Solà ens va apropar al pensament líric de Joan Vinyoli a la sala de Carrosses Fúnebres del Cementiri de Montjuïc. Solà va remarcar que les dues influències més importants del poeta van ser Rilke i Shakespeare i que sempre es va sentir molt atret per les obres artístiques que tractaven el tema de la mort, especialment les que lligaven la mort a l'amor. 

Per Solà, Vinyoli se sentia en concordança amb la concepció de vida de l'existencialisme, és a dir, se sentia un ésser fet per a la mort. Segons Solà, el poeta també mantenia una "forta convivència amb els morts", els podia sentir vius i podia "convocar" els seus fantasmes. Solà va afirmar que la idea del suïcidi apareix en diversos poemes de Vinyoli i que més tard, a la seva etapa de maduresa, hi apareixerà també la idea de la pròpia mort. De tota manera, per Solà, la culminació lírica de Vinyoli es troba en el particular vincle que estableix entre l'Amor i la Mort. Aquesta formulació la podem veure en el poema "L'esfera" quan diu:   

                   Només

un somni val:

                  Amor i Mort

Llegit 5443 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar