header

Dilluns, 20 gener 2014 14:39

13 de gener de 2014. "Quan la mort esdevé vida: Montserrat Roig, escriptora i periodista" per Neus Real, doctora en Filologia Catalana i professora de la UAB

Publicat per 

Neus Real va definir d'entrada els tres vèrtexs referents a la mort estretament relacionats amb Montserrat Roig: realitat, periodisme i ficció. És a dir, la pròpia biografia de l'autora, traspassada prematurament l'any 1991; el periodisme, amb el llibre "Els catalans als camps nazis" com a màxim exponent i finalment, la seva narrativa, que conté el tema de la mort des de la primera pàgina del seu primer conte.

Segons Real, Montserrat Roig va procurar contribuir a la revitalització d'una literatura, una cultura, una societat i una política que havien estat enterrades en vida al 1939. És per aquest motiu que el periodisme va constituir un dels mitjans més poderosos de l'escriptora per lluitar contra dues de les formes simbòliques més terribles de la mort: el silenci i l'oblit. En relació amb aquesta lluita, Neus Real va fer seves les paraules de Montserrat Roig: "sobre els camps d'extermini nazis planava un silenci total. Semblava que no haguessin existit mai republicans víctimes del nazifeixisme alemany. Fins al 1968 no hi ha cap nota oficial sobre els morts espanyols als camps nazis". I aquestes altres: "Fins que no assumim la totalitat -les parts tèrboles i les parts extraordinàries de la nostra història passada-, no podrem reconstruir res. Seria impossible".

Llegit 5864 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar