header

Dimarts, 25 febrer 2014 15:07

Lletres al Cementiri. 'La mort i el desig d’eternitat en l’obra de Joan Perucho', per Rosa Cabré

Publicat per 

Dilluns 17 de febrer va tenir lloc la darrera sessió del cicle Lletres al Cementiri a càrrec de la professora de Filologia Catalana Rosa Cabré que va parlar sobre la presència de la mort en l'obra de Joan Perucho. El cicle, que va començar al novembre de 2013, s'ha realitzat en col·laboració entre la Institució de les Lletres catalanes i Cementiris de Barcelona.

Rosa Cabré va remarcar la importància de la  poesia de joventut de Joan Perucho per entendre millor el tractament de la mort de la seva narrativa posterior, "una poesia marcada per l’existencialisme i per la idea que l'única certesa de la vida és la mort" i va establir com a punt d'inflexió de la seva obra unes declaracions d'André Breton al número 13 de la revista Poesia en les quals afirma que el surrealisme és l'únic corrent capaç de fer que els conceptes contraris deixin de ser percebuts contradictoriament. Aquesta idea serà molt important ja que, segons Rosa Cabré, "per buscar el punt de fusió entre la vida i la mort Perucho se’n va al passat a través de la memòria, a través de la literatura. Els seus escrits no parlaran mai del present immediat. El seu temps narratiu només anirà de l'edat mitjana fins els anys 30 del segle XX. No parlarà mai de tot el que hi ha després de la guerra del 36 al 39, aquest és un temps que no existeix".

Per Rosa Cabré "amb la poesia Perucho formula la síntesi entre l’existencialisme, la idea que la mort és darrere de les coses i aquesta idea de Breton que el surrealisme permet trobar el punt d’equilibri entre els contraris". El Perucho poeta donarà pas, segons Cabré, a un Perucho "més vitalista" a les seves novel·les en les quals apareix un nou concepte relacionat amb la mort, "el concepte que cada dia morim una mica i que aquestes petites morts són necessàries per créixer, per ser més valents o més savis" Per finalitzar la seva xerrada i com a resum de la mateixa Rosa Cabré va afirmar que la idea general de la mort en l'obra de Joan Perucho es pot resumir en tres paraules: "trànsit, transformació i traspàs".

 

Joan Perucho al Qui és Qui

Llegit 3232 vegades Darrera modificació el Dimecres, 01 octubre 2014 17:49

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar