header

Divendres, 22 abril 2016 17:21

Lletres al Parlament 2016: Lectura d'Amic e Amat de Ramon Llull

Publicat per 

La Institució de les lletres Catalanes ha celebrat la diada de Sant Jordi amb el tradicional acte “Lletres al Parlament” organitzat conjuntament amb el Parlament de Catalunya.. Enguany, coincidint amb la celebració del VII cententari de la mort de Ramon Llull, “Lletres al Parlament” ha dedicat la lectura al Llibre d’amic e amat, que l’autor va acabar el 1283. Una seixantena de persones, entre els quals la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, la directora de la ILC, Laura Borràs, diputats, exdiputats, representants de la societat civil i ciutadans, han llegit una mostra de l’obra.

En la seva intervenció inicial, Carme Forcadell ha qualificat Ramon Llull com la personalitat més universal de la cultura catalana, tot i que ha reconegut que, actualment, també és una de les figures més desconegudes. En aquest sentit, la presidenta ha destacat la tasca que la conselleria de Cultura està duent a terme per reivindicar la figura i obra de l’escriptor durant aquest Any Llull. El conseller de Cultura Santi Vila ha recordat que el 2016 també es commemora el 400 aniversari de la mort de Cervantes i de Shakespeare. A les portes de Sant Jordi, el conseller ha animat la ciutadania a celebrar la diada cívicament i reivindicant la cultura. A continuació, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, el comissari de l’Any Llull, Joan Santanach, el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, i el delegat de l’ONCE a Catalunya, Xavier Grau, s’han apropat al faristol per llegir cadascun d’ells un versicle de l’obra protagonista de la jornada.

A més dels ciutadans i ciutadanes que han volgut sumar-se a l’acte i participar a la lectura, també hi han intervingut Lluís M. Corominas, vicepresident primer de la mesa del Parlament, Anna Simó i David Pérez, secretaris primer i segon, i Irene Rigau, presidenta de la comissió de cultura. S’han afegit a l’acte altres diputats i diputades, com Germà Gordó, Magda Casamitjana, Teresa Vallverdú, Susana Beltrán, Miquel Iceta, Ferran Pedret, Rafel Bruguera i María José García, a més d’alguns exdiputats, com Josep M. Balcells. Els directors del British Council Barcelona, Richard Rooze;  de l’Institut Francès, Pascale de Schuyter-Hualpa; del Goethe Institut, Judith Maiworm; i de l’Institut Italià de Cultura de Barcelona, Roberta Ferrazza, han llegit versicles de l’obra, de traduccions editades en les seves llengües, palesant l’interès internacional que suscita la figura de Ramon Llull. El Grup Dichos Diablos, format per estudiants de l’Escola Superior de Musica de Catalunya (ESMUC), ha aportat l’apunt musical a l’acte, amb diverses obres del renaixement i barroc italià.

La directora de la ILC ha clos l’edició d’enguany de “Lletres al Parlament” recordant que figures com Jacint Verdaguer o Josep Palau i Fabre, de qui l’any vinent es commemorarà el centenari del seu naixement, es van inspirar en el Llibre d’amic e amat. Borràs ha expressat que és un “honor celebrar any rere any al Parlament aquesta acció que busca fomentar la lectura de la literatura catalana i els seus autors”. “Lletres es al Parlament” es va iniciar el 2005 amb la lectura de “Solitud”, de Víctor Català. En els anys posteriors ha homenatjat Joan Maragall, Miquel Costa i Llobera, Josep Carner, Santiago Rusiñol, Mercè Rodoreda, Miquel de Palol, Joan Alcover, Josep M. Folch i Torres, Eugeni d’Ors, Josep Pous i Pagès, Salvador Espriu, Joan Vinyoli i Ramon Muntaner.

Llegit 766 vegades Darrera modificació el Dijous, 26 gener 2017 10:57

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar