Imprimir aquesta pàgina
Dimarts, 15 abril 2014 09:41

El Parlament obre els actes de celebració de Sant Jordi amb la lectura de ‘Domini màgic’, de Joan Vinyoli

Publicat per 

Els versos de Joan Vinyoli van obrir divendres al Parlament la celebració institucional de la diada de Sant Jordi. La vicepresidenta, Anna Simó, el conseller de cultura, Ferran Mascarell, i Albert Vinyoli, fill del poeta, van inaugurar la lectura de Domini màgic, impulsada i organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes i el Parlament de Catalunya. L’acte, que enguany ha arribat a la desena edició, s’emmarca, en aquesta ocasió, en la commemoració de l’Any Vinyoli, amb motiu del centenari del naixement del poeta i el trentè aniversari de la seva mort.

Anna Simó va assegurar que, amb la lectura d’aquest any, la cambra “se suma a l’Any Vinyoli de manera senzilla però intensa” i a l’homenatge a un “poeta d’alt nivell” a qui “és bo recordar pel seu tremp i la recerca constant i exigent de perfecció per trobar l’excel·lència”. La vicepresidenta ha reivindicat l’alt valor de la cultura que “és font de llibertat individual, de coneixement i enriquiment col·lectiu, i és emancipadora”.

Ferran Mascarell, en la mateixa línia, ha dit que la poesia ajuda a construir “una societat més pròspera, democràtica i justa”, i que l'acte és “de reivindicació cívica i nacional de les lletres catalanes”, que “sintetitza la voluntat d’estímul i invitació a la lectura i de reivindicació dels nostres grans poetes”. De Vinyoli va destacar que ha “esdevingut un poeta del poble” i que és “inspirador de les generacions actuals”, amb versos d’una “màgia que ens exalta, ens consola i ens ajuda”.

A aquesta edició de Lletres al Parlament hi van participar també l’expresident del Parlament Ernest Benach, el secretari quart de la mesa, David Companyon, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, i els diputats Àngels Ponsa, Benet Maimí i Glòria Renom (CiU); Gemma Calvet i Pere Bosch (ERC); Marina Geli, Rocío Martínez-Sempere i Núria Ventura (PSC); Marta Ribas (ICV-EUiA), i la senadora Ester Capella.

També s’hi van sumar els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, i de Begur, Joan Català, en representació dels dos municipis que van marcar la vida i obra poètica de Vinyoli; Jordi Llavina, comissari de l’any; Pep Solà, l’autor de la biografia del poeta; Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull; Núria Candela, rapsoda, i l’exconseller de cultura i amic del poeta Joan Guitart.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, va cloure la lectura.

El Quartet Gaudí, de l’Escola Superior de Música de Catalunya, va ser l'encarregat de l’acompanyament musical de la lectura, que va ser conduïda pel periodista Toni Puntí.

Deu anys de lectura al Parlament

Aquest és el desè any consecutiu que el Parlament organitza un acte d’aquestes característiques coincidint amb la diada de Sant Jordi. En anys anteriors la lectura s'ha dedicat a Víctor Català i Solitud, coincidint amb el centenari de l'edició de l'obra (2005); a Joan Maragall i Enllà, a Miquel Costa i Llobera i Horacianes, i a Josep Carner i Els fruits saborosos, amb motiu del centenari d'aquestes obres (2006); a Santiago Rusiñol i L'auca del senyor Esteve, arran del centenari de la publicació de la novel·la (2007); a Mercè Rodoreda i La plaça del Diamant, Mirall trencat, Viatges i flors i altres textos de l'autora, amb motiu del centenari del seu naixement (2008); a Miquel de Palol i Camí de llum, i a Joan Alcover i Cap al tard, amb motiu del centenari de la primera edició de totes dues obres (2009); a Josep Maria Folch i Torres i Les aventures extraordinàries d'en Massagran, coincidint amb el centenari de la primera edició d'aquest clàssic de la literatura infantil i juvenil (2010); a Eugeni d’Ors i La ben plantada, amb motiu del centenari de la primera edició (2011); a Josep Pous i Pagès i La vida i la mort de Jordi Fraginals, també coincidint amb el centenari de la primera edició (2012), i per acabar, l’any passat, a Salvador Espriu i Llibre de Sinera, coincidint amb el centenari del naixement del poeta i l’Any Espriu.

Llegit 4165 vegades Darrera modificació el Divendres, 18 juliol 2014 11:57
SOCIAL: 

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar