header

Dimecres, 22 abril 2015 16:00

El Parlament celebra Sant Jordi amb la lectura de la 'Crònica' de Muntaner

Publicat per 

Lectura al Parlament 2El Parlament ha fet aquest matí la tradicional lectura que des de fa onze anys organitza conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes per celebrar la diada de Sant Jordi, enguany dedicada a la 'Crònica' de Ramon Muntaner, en el marc dels actes de commemoració de l'any del cronista i militar, nascut fa set-cents cinquanta anys a Perelada.

La presidenta, Núria de Gispert, i el conseller de cultura, Ferran Mascarell, han inaugurat la lectura, durant la qual s'han llegit textos de setze capítols de la 'Crònica', que en té gairebé tres-cents.

De Gispert ha qualificat el d'avui "d'acte de cultura i d'identitat", i ha desitjat que la diada de demà sigui "festiva, cívica i familiar", que ajudi els editors i els escriptors i que faci que, a més de l'any Muntaner, aquest 2015 sigui també el de "la cultura i la llengua".

Mascarell ha argumentat que demà celebrem "el desig de llegir un bon llibre", "la força dels nostres creadors", "la força de la creativitat i la capacitat d'estimar-la, perquè d'aquí surt la intel·ligència col·lectiva". També ha dit que en un dia com el de Sant Jordi "s'expressa la voluntat massiva de tots els ciutadans que el llibre tingui importància", i ha recordat que la diada permet reconèixer també "la feina dels editors, els agents literaris, els llibreters i els bibliotecaris, que fan possible que l'univers del llibre estigui entre nosaltres".

Lectura al Parlament 3La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, que ha tancat la lectura, ha destacat de la 'Crònica' que "continua essent el llibre d'aventures més excitant de tota l'edat mitjana", i de Muntaner, que "és entranyable, perquè és totalment parcial, entusiastament català, hiperbòlicament devot del casal d'Aragó i de la monarquia" i un "nacionalista català a ultrança".

El periodista Toni Puntí ha conduït la lectura, que ha durat gairebé dues hores i en què han participat, entre d'altres, la vicepresidenta, Anna Simó; el secretari quart, David Companyon; el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull; la portaveu del grup d'ICV-EUiA, Dolors Camats; el portaveu adjunt del grup del PPC, Santi Rodríguez; altres diputats de CiU, ERC i el PSC; l'alcalde de Perelada, Pere Torrent; Carles Duarte, poeta i president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts; Ramon Muntaner, músic i director de l'SGAE a Catalunya i les illes; Stefano Cingolani, comissari de les exposicions dedicades a Muntaner; Meritxell Garrido, coordinadora de l'any Muntaner; Alfred Bosch, diputat al Congrés, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

La lectura ha comptat amb els acompanyaments musicals d'Arianna i Ferran Savall.

La 'Crònica', considerada una de les grans obres medievals europees, repassa en poc menys de tres-cents capítols els fets esdevinguts des del 1208, any del naixement de Jaume I, fins al 1328, any de la coronació d'Alfons III, el Benigne. Muntaner hi exalta la figura dels reis del casal de Barcelona i hi narra l'expansió de la corona catalanoaragonesa, amb un gran elogi de Catalunya i la llengua.

Aquesta és l'onzena edició de la lectura de Sant Jordi al Parlament. Des del 2005, aquesta acció de foment de la lectura i de la literatura catalana i els seus autors ha homenatjat els clàssics 'Solitud', de Víctor Català; 'Enllà', de Joan Maragall; 'Horacianes', de Miquel Costa i Llobera; 'Els fruits saborosos', de Josep Carner; 'L'auca del senyor Esteve', de Santiago Rusiñol; 'La plaça del Diamant', 'Mirall trencat' i 'Viatges i flors', de Mercè Rodoreda; 'Camí de llum', de Miquel de Palol; 'Cap al tard', de Joan Alcover; 'Aventures extraordinàries d'en Massagran', de Josep Maria Folch i Torres; 'La ben plantada', d'Eugeni d'Ors; 'La vida i la mort d'en Jordi Fraginals', de Josep Pous i Pagès; 'Llibre de Sinera', de Salvador Espriu, i 'Domini màgic', de Joan Vinyoli.

Llegit 891 vegades Darrera modificació el Dijous, 26 gener 2017 11:07

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar