header

Dimecres, 14 maig 2014 11:07

Exposició “Pitarra 1864-1866”

Publicat per 

Dins del conjunt d’actes de “L’epicentre Pitarra”, que han impulsat el TNC i la ILC per a reivindicar l’obra del dramaturg Serafí Pitarra, ara comença la itinerància de l’exposició “Pitarra 1864-1866”. L’exposició original es va presentar al vestíbul del TNC el passat mes de març i la podreu visitar fins al 22 de juny.

web2 opt 1

Exposició “Pitarra 1864-1866”

A inicis del segle XX, la creació urbanística del Paral·lel i la proliferació d’un teatre popular musical propi van ser factors clau per a l’articulació d’una cultura catalana de masses; entre 1864 i 1866, els Jardins del Passeig de Gràcia i l’eclosió del teatre en català gràcies al grup de dramaturgs encapçalats per Serafí Pitarra van ser determinants per explicar l’accelerada presència del català en la vida pública barcelonina, que tindrà el teatre com a principal focus d’oci. Segurament semblarà sorprenent que tota aquesta transformació tingués lloc en només tres anys, però les hemeroteques així ho demostren.

Per explicar l’evolució estètica de Pitarra –que sovint s’ha raonat fent la contraposició entre el pseudònim de “Pitarra” i el veritable nom de “Frederic Soler” com a etapes voluntàriament diferenciades a causa d’un gir ideològic– cal entendre sobretot l’afany titànic del dramaturg i empresari per satisfer contínuament un nou públic en català, el qual protagonitzarà així la construcció d’un nou sistema teatral en què la llengua pròpia passaria a ser predominant.

L’oblit a què va ser condemnat el llegat de Pitarra per una part de la cultura catalana que va renegar-ne amb massa lleugeresa, ha afavorit mirades esbiaixades a l’hora d’explicar el seu paper fundador dins del teatre català modern. L’exposició Pitarra 1864-1866 pretén fixar alguns aspectes encara imprecisos sobre la seva figura i donar noves claus de lectura que facilitin la comprensió d’un moment imprescindible per entendre la cultura catalana actual.

plafons pitarra opt

Itinerància

“Pitarra 1864-66” es cedeix gratuïtament,la versió itinerant que oferim està formada per 5 plafons enrotllables, que faciliten el transport i el muntatge. Disposem de dues còpies de l'exposició i estarà disponible a partir del 20 de maig. Les entitats interessades poden consultar les condicions per acollir-la a www.literaturaexposada.cat/pitarra-1864-1866/

L’exposició comença la seva ruta acompanyant la gira de l’espectacle teatral “El Cantador”,  interpretada per la recent creada Jove Companyia del Teatre Nacional. www.tnc.cat/ca/el-cantador

Podreu veure l’obra de teatre i l’exposició a:

Tarragona, 23 i 24 de maig – Teatre Tarragona
Vilanova i la Geltrú, 6 de juny - Foment Vilanoví (C/Santa Madrona, 1)
Badalona, 10 de juny - Espai Betúlia
Igualada, 14 de juny - Pati de la Igualadina Cotonera (C/ Joan Abad, 1)

Llegit 5741 vegades Darrera modificació el Divendres, 18 juliol 2014 12:19

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar