header

Dimecres, 28 octubre 2015 09:59

Lletres en Viu. Pep Coll a la biblioteca de Ceret

Publicat per 

Visita a la Mediateca de Ceret (23 d’octubre de 2015)

Pep Coll

La primera impressió que tinc sempre que viatjo a la Catalunya Nord sol ser molt decebedora. Tant en els rètols com en els retalls de converses que se senten pel carrer, et fa l’efecte que la llengua catalana ha desaparegut del tot. La situació canvia quan entres en contacte amb les persones. Així em va ocórrer també aquesta vegada quan vaig anar a la Biblioteca de Ceret (allà en diuen Mediateques) a parlar sobre les llegendes catalanes, invitat per Irène Noiseau, coordinadora dels llibres en català del Departament dels Pirineus Orientals, que inclou unes 150 biblioteques, en el marc del programa Lletres en Viu de la Institució de les Lletres Catalanes. A la tertúlia hi van acudir tan sols una dotzena de lectors, amb tot, el seu interès i il·lusió per la llengua i les històries tradicionals compensen amb escreix la visita. Acabat l’acte, vaig tenir ocasió de parlar amb altres lectors que havien anat al museu, on es feia un acte en homenatge a Walter Benjamin.

La Llibreria catalana de Perpinyà va aprofitar la meva visita per proposar-me la presentació per l’endemà (dissabte, 24 d’octubre) de la meva darrera novel·la Dos taüts negres i dos de blancs. El fet que a l’estiu hagués aparegut la traducció francesa de l’obra n´havia facilitat la lectura. Pocs assistents també, però semblant entusiasme. Vaig tenir ocasió de saludar la poetessa i dinamitzadora cultural Renada Portet i una noia subsahariana que s’expressava en un català impecable.  Me’n vaig anar doncs, amb la idea d’haver conegut el passat i el present de la llengua a la Catalunya Nord. I una constatació esperançadora:  a pesar del retrocés evident de l’ús del català, darrerament pren força com a llengua apresa, de prestigi i d’identificació del territori.

http://www.mediatheque66.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=892:re-decouvrez-pep-coll&catid=83:hors-cc-actus&Itemid=518

pepcoll ceret 2015 foto opt

Llegit 805 vegades Darrera modificació el Dimarts, 10 novembre 2015 10:38

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera