header

Dijous, 09 octubre 2014 10:19

Gisela Pou parla de 'El silenci de les vinyes' al Pont de Vilomara i Rocafort

Publicat per 

Club de lectura El silenci de les vinyes, amb Gisela Pou. 8 d'octubre del 2014

Biblioteca del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages)

Crònica de l'autora.

 

La Lluïsa Huerta, la bibliotecària del Pont de Vilomara, em proposa de començar la xerrada a les 15.00 ja que aquest és l'horari habitual del club de lectura. Quan arribo a la biblioteca m'espera la Montse Puig, directora de l'escola del poble i conductora del club de lectura infantil, i la Núria, l'ajudant de la biblioteca. Al costat del taulell i els ordinadors han fet una petita exposició amb tot de llibres i novel·les que parlen de vins i vinyes. Hi veig El Celler, de Noah Gordon i Hijo de la vid, de Carlos Clavijo. Ho han decorat amb un cistell amb raïm i pàmpols, i alguns petits estris de vinya que, segons m'explica la Núria, els han aconseguit d'un pagès de la vil·la.

Comença la xerrada amb una presentació per part de la Lluïsa i la Montse i a continuació exposo el procés de creació de la novel·la, des de la feina inicial de documentació, fins a l'estructuració de la història. M'aturo en la importància dels personatges, la dificultat de l'encaix entre informació i acció narrativa; la voluntat de crear tensió dramàtica a partir d'imatges… Molt aviat apareixen un munt de preguntes que ha suscitat la lectura de la novel·la i s'inicia un debat molt enriquidor. Una de les assistents ha fet un recull de totes les frases interessants que ha trobat al llibre, i la reflexió que li han suggerit; una altra tertuliana afirma que el llibre és de debò, que tot el que s'hi explica 'podia passar en realitat' i manifesta que ha entrat tant en la novel·la que ha tingut la impressió que vivia amb els personatges. Un gran elogi per l'escriptor!

A més dels participants del club de lectura hi assisteixen un grup d'alumnes del servei de català, persones grans, castellanoparlants, que han llegit El silenci de les vinyes com a feina de classe. La professora que els acompanya manifesta que el llibre ha entusiasmat als seus alumnes —quin gran regal em fan dient-me això!- m'ha mostrat el seu agraïment perquè la novel·la ha servit per motivar-los, ja que tot i la dificultat de llegir en català  —era la primera vegada que s'enfrontaven a una novel·la en català— el món emocional que retrata el llibre els ha enganxat i, per subratllar l'interés dels alumnes, em diu que el curs s'havia d'acabar el juny, però com que tenien la novel·la a mitges van allargar el curs durant algunes setmanes de juliol. El cert és que m'he emocionat; el fet de descobrir que un llibre serveix perquè algunes persones entrin de ple en el món de la llengua i la cultura catalanes no té preu.

Els lectors m'encomanen el seu entusiame. Topar-te de cara amb l'entusiamse dels lectors m'esperona a  continuar escrivint.

Giisela Pou

Llegit 3125 vegades Darrera modificació el Dimecres, 22 octubre 2014 08:45

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera