header

Dilluns, 27 octubre 2014 13:25

Lletres en Viu. Maria Carme Roca parla a Sant Sadurní d'Anoia

Publicat per 

El passat divendres, dia 10 d’octubre, a la biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d’Anoia, se’m va convidar a parlar de la meva novel·la Barcino al club de lectura 'Celler de Lletres', dins del programa Lletres en Viu promogut per la Institució de les Lletres Catalanes.

No hi vaig anar sola, m’acompanyava Sílvia Romero, escriptora i conductora del club. Quan vam arribar a Sant Sadurní, plovia, una pluja suau i cadenciosa que anava amarant d’humitat els carrers, un marc molt adient per a una tardor que enguany es resisteix a instal·lar-se.

Només d’entrar a la biblioteca, em va cridar l’atenció l’exposició d’unes escultures singulars, uns ceps que s’havien convertit en figures humanes tot recreant les feines vinculades al món de la vinya, una excel·lent mostra d’originalitat artística.

L’amable acollida de la bibliotecària Glòria Bricollé i de la regidora de cultura Montserrat Badall va ser l’inici d’una trobada que prometia ser molt agradable i enriquidora ja que per a mi sempre és un luxe poder compartir una tertúlia amb els lectors.

De seguida vaig veure l’espai molt ben habilitat: unes còmodes butaques distribuïdes en cercle que convidaven a conversar. El tema de la trobada era especial ja que es tractava de parlar de literatura amb denominació d’origen. L’obra escollida va ser Barcino, una novel·la històrica ambientada al segle II.

Les paraules de benvinguda de la Glòria i la Montserrat van precedir les de presentació de la Sílvia Romero. Amb format d’entrevista vam anar comentant els aspectes que a la novel·la fan referència al món del vi: la importància de rituals com el de les libacions, les festes en honor de Bacus, el fet que el vi era una beguda habitual si bé es considerava que fer-ne un abús era un dels pitjors vicis que podia tenir una persona. Vam parlar també de la gran demanda que tenien els vins d’aquestes contrades, sobretot per proveir l’exèrcit –cal reconèixer que no era apreciat per la seva qualitat− i de la importància del comerç i de l’exportació que generava una indústria paral·lela com la de la construcció d’àmfores.

Vull expressar el meu agraïment als components del club per la molt bona valoració de Barcino. De l’obra es va destacar que era amena, àgil i que “enganxava” per la intriga que plana en el decurs de tota la novel·la. Es va ressaltar la recreació històrica, el tractament psicològic dels personatges, sobretot l’enfrontament entre Luci i Teseu, així com el món femení subordinat al masculí dins la societat patriarcal romana.

Tanmateix, vaig reivindicar la figura de Luci Minici Natal Quadroni Ver, un gran personatge històric que, lamentablement, és molt poc conegut.

La trobada va acabar amb signatura de llibres i brindant amb cava.

Moltes gràcies!

Maria Carme Roca

Llegit 2353 vegades Darrera modificació el Dimarts, 04 novembre 2014 08:56

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera