header

Dimecres, 10 desembre 2014 11:23

Toni Orensanz a Ascó

Publicat per 

La setmana passada vaig tenir l’honor de ser el convidat del Club de lectura de la Biblioteca Municiapl d’Ascó, una activitat possible gràcies al el suport de la Institució de les Lletres Catalanes. En sortir-ne, tot tornant cap al cotxe, pensava que, en aquest país, hi ha activitats literàries que gairebé sempre són invisibles per als mitjans de comunicació. I no ho dic pas perquè aquest cop fos jo el convidat del club, sinó perquè a Ascó (com abans m’hi he trobat a les biblioteques de Reus, Montblanc, Gandesa, etc) hi havia una quinzena de lectors d’una competència lectora i una capacitat d’anàlisi literària francament elevada.

Deixin-me dubtar que en segons quins cenacles de la cultura majúscula hi hagi tanta curiositat lectora i profunditat crítica (en el sentit ampli de la paraula).

I que consti que no parlo per fer la pilota a ningú. Si s’ho pensen, diguin-me en quin lloc del país és possible trobar periòdicament una colla de ciutadans que es reuneixen per parlar de llibres (només de llibres) i fer-ne l’anàlisi i la crítica consegüent? On?

Només hi ha una resposta que jo sàpigui, actualment: en els clubs de lectura que a poc a poc s’han anat expandint pel país i les seves biblioteques, i dels quals gairebé no he vist mai cap notícia enlloc (o ben poques).

Són les veritables tertúlies literàries dels nostres temps, sense cap altra pretensió que donar voltes a la literatura. N’hi ha de tots colors i de tota manera, cadascun ben particular: de novel·la, de teatre, de filosofia... Són com el Cafè Gijón o Els 4 Gats però sense barbuts ni absenta.

Toni Orensanz

 

Llegit 3113 vegades Darrera modificació el Dijous, 18 desembre 2014 08:05

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera