header

Dijous, 18 desembre 2014 11:44

Lletres en Viu. Gisela Pou a Banyeres del Penedès

Publicat per 

La trobada amb el club de lectura de Banyeres és a les 7 de la tarda. La biblioteca està ubicada en el Centre Cívic Ernest Lluch de Banyeres —un edifici modern d'obra vista amb cúpula— que fa les funcions de centre cultural del poble. A més de la biblioteca hi ha la llar d'avis, una sala d'actes i altres aules on s'hi fan xerrades, cursos i tallers de tota mena. Em rep la Manoli Márquez, tècnica sociocultural del centre, i la Carmen López, que és qui porta la biblioteca i el club de lectura. Arribo mitja hora abans i aprofito per anar a prendre alguna cosa i xerrar una mica amb gent del poble. Mentre parlo amb un senyor que m'explica la relació del poble amb la vinya descobreixo que al Diari de Tarragona s'anuncia la tertúlia de Banyeres, és una petita ressenya amb una fotografia meva a tot color.

A les set en punt, i tenint com a públic els assistents al club de lectura -setze o disset—, comencem la tertúlia. Em presenta la Núria Figueres, alcaldessa de Banyeres del Penedès que fa les funcions de regidora de cultura i que, a més a més, és membre del club de lectura. No puc tenir més bona entrada! A continuació exposo les motivacions que em van portar a escriure la novel·la, el com i el perquè de cadascun dels personatges, la importància de la trama, la dificultat de trobar la veu, de quina manera he imbricat la informació amb la ficció, els recursos que he utilitzat per generar tensió dramàtica i com d'important és per mi narrar a través d'imatges. Després de xerrar més de quaranta minuts, m'aturo per fer una mica de col·loqui. Un dels assistents, un senyor que es dedica a la viticultura i en sap molt, s'interessa per com m'havia documentat i fa un elogi de la novel·la per la fidelitat i versemblança de tot el que fa referència a la terra, i també em comenta que per empeltar es fa servir la ràfia  —cosa que no diu la novel·la—. Ara ja ho sé i ho tinc ben apuntat! Una senyora assegura que ha llegit la novel·la dues vegades, que ha necessitat tornar-la a llegir per assaborir aquelles descripcions i pensaments que li havien passat per alt durant la primera lectura. Quin gran elogi! Un altre dels assistens diu que durant la posada en comú de la novel·la ha resultat que El silenci de les vinyes ha agradat a tothom, cosa que no els hi passa gaire sovint…

Compartir una estona amb els membres del club de lectura sempre és com descobrir un tresor, ja he dit moltes vegades que poder anar per les biblioteques del país és tot un regal. Parlar directament amb els lectors et permet tancar el cercle de l'escriptura. Les històries deixen de ser de l'autor un cop publicades i aleshores comencen el seu propi viatge; cada lector llegeix una història diferent i poder copsar què han sentit, què els ha fet pensar i què han descobert d'ells mateixos a través de la lectura és tota una experiència. Una de les assistents confessa que havia viscut tota la infantesa voltada de tines i botes de vi, i que no ha sigut fins que ha llegit El silenci de les vinyes que no s'ha adonat de la importància de la terra, de la vinya i del vi; i ha afegit que els personatges eren tan vius que li ha fet l'efecte que compartia amb ells tots els seus neguits.

Hem acabat la xerrada a dos quarts de nou i ens esperava una mica de cava i uns quants ganyips, però abans m'han regalat una preciosa fotografia provinent d'una exposició sobre la pedra seca   —les barraques de pedra seca eren les que es feien a la vinya per guardar-hi tot el material. Barraques que amb el pas dels anys s'han anat deteriorant i ara a molts pobles es fa una gran tasca de recuperació—. També m'han regalat el llibre Espines i flors de l'escultor Josep Cañas i Cañas, escultor i fill il·lustre de Banyeres del Penedès. Estic molt agraïda de tanta generositat i em satisfà enormement comprovar que tenim un país ple de persones que estimen els llibres.

Gisela Pou

16 de desembre del 2014

Llegit 2262 vegades Darrera modificació el Divendres, 19 desembre 2014 13:22

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera