header

Dijous, 26 març 2015 13:33

Lletres en Viu. Joan F. Mira a Falset

Publicat per 

Joan F. Mira parla de El tramvia groc a la Biblioteca Estrem i Fa, de Falset

En un moment en què n’hi ha que volen eliminar la filosofia i la seva història a l’escola i els instituts. En un moment en què n’hi ha que discuteixen fins i tot si té sentit que els estudiants escriguin a mà i no ho facin directament en tauletes i ordenadors... En moments com aquest, en un poble petit com el nostre, va ser un privilegi poder comptar amb la presència de Joan Francesc Mira, en el marc del programa de la Institució de les Lletres Catalanes “Lletres en viu”.

Perquè Joan Francesc Mira és un dels intel·lectuals més lúcids del país. Un intel·lectual de tall clàssic, llicenciat en Filosofia per la Universitat Lateranense de Roma i doctor en Filosofia i Lletres de la Universitat de València... Col·laborador al llarg de la seva carrera amb la Universitat de Sorbona... Director de l'Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social... Fundador del Museu d'Etnologia de València... Creu de Sant Jordi... Assagista, novel·lista, autor d’obres elogiades i imprescindibles com El bou de foc, Crítica de la nació pura, El professor d’història o Borja Papa... No acabaríem mai.... 

De la mà del Centre Quim Soler, la literatura i el vi i presentat per l’editora de Club Editor, Maria Bohigas, ens va parlar de la seva última obra: El tramvia groc. Una obra en què ha convertit el record de la seva infantesa en literatura. I que serveix per reflexionar sobre la memòria, el pas del temps, la transformació dels escenaris de les nostres vides, i la relació entre el món rural i el món urbà.

De tot això vam parlar amb el convidat, que ens explicà com va decidir escriure un llibre que no tenia pensat d’escriure. Com la traducció d’una obra que no tenia la pensada de traduir, El tramvia de Claude Simon, el va dur al seu tramvia groc…

Vam parlar també de l’escriptura que demana, exigeix, una forma de lectura pausada, una escriptura que explora el ritme i la música de l’oralitat i que aconsegueix transmetre sensacions, ambients, olors i clarors. Tot un món.

Roser Vernet

Falset, 13 de març de 2015

mira falset1 opt

Llegit 1126 vegades

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera