header

Dimarts, 22 juliol 2014 13:07

La Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Català de les Dones promouen la literatura escrita per dones

Publicat per 

És fonamental anar teixint complicitats que ens permetin incorporar la literatura en cada cop més àmbits.

Laura Borràs

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, han signat aquest matí un conveni que té per objectiu potenciar la literatura catalana escrita per dones. A través d'aquest document les dues institucions aprofundeixen i formalitzen la relació que tenen establerta per a la visibilització i promoció de les escriptores i les seves obres.

Laura Borràs, directora de la ILC, considera que és fonamental anar teixint complicitats que ens permetin incorporar la literatura en cada cop més àmbits. I ha declarat que "signar aquest conveni de col·laboració ens permet a totes dues institucions treballar per aconseguir el nostre objectiu, la visibilitat de la literatura i la visibilitat de les dones, en aquest cas, les dones escriptores". Per ella "es tracta d'una aliança que ens permet sumar i arribar més enllà, de manera conjunta".

Segons ha explicat la presidenta de l'ICD "des de les polítiques de dones cal fer visibles totes aquelles obres que les dones han aportat i que encara no són prou reconegudes". Gatell ha subratllat que "no podem caure en el parany de que existeix la igualtat d'oportunitats en el món de la literatura, encara hi ha una manca d'autoritat i prestigi de les dones en aquest sector".

La col·laboració entre la ILC i l'ICD ja es va materialitzar l'any passat en l'homenatge conjunt que se li va fer a Quima Jaume i a partir de llavors s'han realitzat conjuntament altres cicles i activitats com ara el programa "De capçalera" amb l'apadrinament de biblioteques i escriptores. Les dues institucions ja han organitzat en col·laboració un acte de reconeixement a les dones poetes amb una taula rodona en el marc de "Barcelona Poesia", així com un homenatge a l'escriptora Carme Riera amb motiu del vintè aniversari de la publicació de la novel·la Dins el darrer blau. També col·laboren en el cicle "Grans Catalanes" organitzat per l'Ateneu Barcelonès.

En els darrers anys s'han incrementat les actuacions per recuperar i situar les aportacions culturals de les dones en el lloc que els correspon. Sovint, els criteris que valoren quina és la literatura "important" ignoren o menystenen les creacions femenines. Reconèixer les aportacions que les dones han fet en aquest àmbit és imprescindible per transformar els models patriarcals i avançar en una societat on les diferències no esdevinguin desigualtats.

Per a més informació: portal dedicat a "Lletres i dones" http://lletrescatalanes.cat/en/programes/calaix-de-lletres/lletres-i-dones i web ICD http://bit.ly/1p5DEX7

Llegit 6355 vegades Darrera modificació el Dimarts, 22 juliol 2014 13:28

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar