header

Dijous, 10 octubre 2013 00:00

Homenatge a Quima Jaume

Publicat per 

Crònica de Rosa Ardid sobre l'acte d'homenatge a Quima Jaume amb motiu del 20è aniversari de la seva mort celebrat el dia 9 d'octubre del 2013 al Palau de la Virreina, a Barcelona.

El PEN Català, l'Institut Català de les Dones (ICD) i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) van organitzar un Acte d'homenatge a la poeta cadaquesenca Quima Jaume, amb motiu del 20è aniversari de la seva mort.

Hi van intervenir la Sra. Carme Arenas, presidenta del PEN Català; Sra. Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones; Sra. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes i Il·lm. Sr. Joan Figueras, alcalde de Cadaqués.

L'acte, moderat per la professora Rosa Ardid, es va obrir amb la intervenció de les esmentades autoritats que van reflectir la importància de la complicitat de les institucions per possibilitar la celebració d'aquests actes en reconeixement dels nostres escriptors i escriptores i per tant de la nostra cultura i dels valors que la integren. Varen ressaltar també el lloc i la importància de la poeta, tercera dona que va obtenir el prestigiós premi Carles Riba.

A continuació, l'estrena de l'audiovisual "Quima Jaume i el seu món", realitzat per Jordi Llorens, amb guió de Rosa Ardid, sota la direcció del PEN, ens va retornar la imatge i la veu de la poeta, així com diversos paisatges de la seva vida, no solament físics sinó del seu camí vital.

Les dues ponències a càrrec del periodista i escriptor Jordi Cervera i la doctora en Literatura comparada Francesca Bartrina, professora de la UVIC, ens van donar la dimensió estètica i poètica de la seva obra.

Jordi Cervera, sota el títol de "El universos de Quima Jaume" ens va ressaltar dues de les constants de la poesia de Quima Jaume: "L'amor i el paisatge, el paisatge i l'amor, dues constants de Quima Jaume que s'encavalquen, que es van fent una de sola mentre la vida passa, una vida prou curta que es trenca als 59 anys"; també va remarcar la intensitat de la seva poesia: "La Quima Jaume va aconseguir que la poesia que porta la seva signatura sigui d'una intensitat transcendent. La força real d'aquesta sinceritat que posa de manifest a cada vers té la capacitat de captivar, de transmetre bellesa i puresa." i ens va fer evident el tractament poètic del seu Cadaqués natal: " Quima Jaume va ser capaç de ... La Quima Jaume va ser capaç, entre moltes altres coses, de crear una poesia on el Cadaqués real, el geogràfic, el que marquen i defineixen els topònims i les fites dels camins, casava a la perfecció amb un altre Cadaqués més carregat de simbolismes i de somnis."

La conferència de la doctora Bartrina, professora de literatura comparada en la UVIC, va ser un exercici de literatura comparada, entre l'obra de Quima Jaume i la de les poetes M. Àngels Anglada, Rosa Leveroni, Caterina Albert i M. Mercè Marçal. Sota el títol de "Somnis de mar i espills de vida: els versos de Quima Jaume encabdellats amb els d'altres poetes catalanes", Francesca Bartrina, amb exemples concrets de la poètica de cada una de les escriptores , va fer una aprofundida i magistral comparació sobre la presència i simbologia d'aquests dos elements: els espills i els somnis, en la poètica de cada una de les escriptores. En la síntesi de la seva intervenció va concloure que: "Totes plegades teixeixen una poesia universal en la qual la veu de Quima Jaume ressona amb personalitat pròpia."

La cloenda va anar a càrrec de l'actriu, periodista i cantant, Francesca Masclans, que ens va oferir un recital poèticomusical de l'obra de la poeta: A l'estil d'Alberto Caeiro, "Castell d'infants", "Portlligat", "He passat a frec...", "Llull i els alumnes" i "Dins d'una cambra blanca". Acompanyats amb la música de l'ària "Casta Diva" (Norma) cantada per Maria Callas, que era una de les seves peces preferides i dos peces més, una d'Arcangelo Corelli i una altra de Crisoph W Gluck.

Emmarcats en un muntatge molt bonic, barreja de música, efectes sonors, poemes i en alguns d'ells, una molt petita presentació; tot plegat, simple però bastant teatral, ens va fer arribar els versos de la poeta.

Un acte d'una gran categoria, reeixit, que en tot moment va mantenir l'atenció i l'interès de la sala, amb un públic variat on hi havia autoritats, escriptors, família, amics i persones desitjoses de conèixer l'obra de la poeta.

Llegit 6439 vegades Darrera modificació el Divendres, 25 juliol 2014 13:33

Mitjà

Quima Jaume i el seu món PEN Català

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar