header

Dilluns, 19 març 2018 14:08

El Dia Mundial de la Poesia continua creixent al Camp de Tarragona!

Publicat per 

Prop de 60 activitats en més de 30 poblacions

Enguany hem arribat a la desena edició del Dia Mundial de la Poesia a Catalunya i per això la Institució de les Lletres Catalanes ha traduït a trenta llengües, en lloc de les vint habituals, el poema de Marc Granell, per ser llegit arreu del país. A Tarragona, concretament, en quinze llengües, en el marc del que ja és el clàssic acte central del Dia Mundial de la Poesia a la ciutat: el vermut poètic a la Biblioteca Pública de Tarragona. És any de rècord, doncs, d'ençà de l'inici d'aquesta activitat, gràcies a la participació d'alumnes del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i de l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona (i de professorat també de l'Escola), a més de l'Escola de Xinès Yang-Yang.

Però, a més d'això, el vermut també és un dels espais d'homenatge a la poeta tarragonina Montserrat Abelló, entre d'altres que hi haurà al llarg de l'any a la ciutat, amb motiu del centenari del seu naixement. Montserrat Abelló és l'autora de tots els poemes que llegeixen enguany les entitats que col·laboren tradicionalment en el vermut (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes, clubs de lectura de la mateixa Biblioteca, Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i Escola de Lletres de Tarragona), a més de les autoritats que representen l'Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès i els Serveis Territorials del Departament de Cultura.

Com cada any, l'associació Down Tarragona (que celebra el seu dia també al 21 de març) i l'ONCE se sumen a la celebració poètica amb lectures de textos propis o escollides pels mateixos participants.

La gran activitat relacionada amb el Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona continua creixent un any més. El catàleg que s'elabora des dels Serveis Territorials del Departament de Cultura aplega prop de 60 activitats en més de 30 municipis: des d'entitats, escoles i instituts, fins a ajuntaments i institucions de tota mena, passant per biblioteques grans i petites, serveis de català, etc.

Poden destacar-se algunes activitats per la seva singularitat. Per exemple, la setmana dedicada a la poesia al Centre Penitenciari Mas Enric de Tarragona. El Centre de Formació d'Adults Pau Casals, que s'ocupa de la formació dels interns, organitza la setmana de la poesia, amb tallers, recitals, treball de textos de diferents poetes en català, castellà i anglès, etc. Un altre exemple és l'activitat anomenada Poemes al vent. Hi participen els alumnes dels centres de Tarragona inclosos en el projecte Impuls de la Lectura. És un acció poètica consistent a fer voleiar la poesia pel cel de Tarragona enlairant globus biodegradables, banderoles, globus de paper, etc. amb poemes enganxats, des dels patis d'aquests centres, tots a la mateixa hora, les 12.

El taller de rap de l'Espluga de Francolí és una proposta ben original. La idea és ensenyar els joves a expressar lliurement les seves idees o inquietuds a través de la música, per fomentar a més les seves habilitats comunicatives. El taller és a càrrec de Jöel Prieto, cantant de Fetitxe 13 i compta, al final, amb una exhibició oberta al públic dels treballs fets pels joves. I també força original és Sang de poeta, que se serveix d'un dels versos del poema d'enguany per fer la seva proposta, perquè el Dia Mundial de la Poesia, diuen, és una bona oportunitat per apropar-se al Banc de Sang, seure una estona, llegir i emportar-se un poema de Marc Granell sobre la poesia mateixa, una poesia de vivències que portem "... al bell mig de les venes".

A la Riba l'escola organitza la II Caminada poètica cap al Clot d'en Goda, amb la participació de tots els infants i mestres de l'escola, acompanyats per les famílies. S'uneix el Dia Mundial de la Poesia amb el Dia Mundial de l'Aigua, que és l'endemà. Es passa per fonts, rius i gorgs, envoltats d'una abundant vegetació, i es fan tres parades. En cada una els infants reciten una poesia i els familiars llegeixen el poema en diversos idiomes; i, en arribar al Clot d'en Goda, es canta el poema de Marc Granell acompanyat d'alguns xilòfons.

Per acabar, també cal destacar l'exposició "Montserrat Abelló. Visc i torno a reviure", que s'inaugura en l'acte de l'Antic Ajuntament a les 20 h del mateix dia 21, emmarcat en l'Any Montserrat Abelló, amb lectures de textos de la poeta i de diversos autors locals. A banda del Departament de Cultura, participen en l'organització de l'acte la Casa de les Lletres de l'Ajuntament de Tarragona, l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes i l'Escola de Lletres. L'exposició, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, visitable del 21 de març al 8 d'abril.

Lectures, tallers diversos, creació de poemes en grup, elaboració de murals poètics, i sovint música per acompanyar, constitueixen el gruix de les activitats del Dia Mundial de la Poesia. L'article no es pot tancar sense esmentar justament que l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls ha musicat el poema d'enguany i l'ha posat generosament a disposició de tothom que en vulgui fer ús. No només per escoltar, sinó perquè es treballi a les aules. Per això ha facilitat les partitures i els arxius d'audio necessaris per fer-ho. L'agraïment més sincer a Rosabel Bofarull i l'Escola Municipal de Música.

El Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona s'organitza en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

(Article redactat pels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura)

Llegit 249 vegades Darrera modificació el Divendres, 23 març 2018 11:25

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar