header

Francesc Serés a l’institut Font del Ferro de Palafolls, per Xènia Freixa

El passat dimecres 25 d’abril els alumnes de batxillerat de l’Institut Font del Ferro vam poder gaudir de la visita de Francesc Serés. L’escriptor, nascut a la Franja de Ponent, al petit poble de Saidí, ha estat guardonat amb diversos premis, entre els que podem destacar el premi de la Crítica Serra d’Or de narrativa o el Nacional de literatura. En aquesta ocasió ens va venir a parlar del llibre La pell de la frontera, on fa un retrat del que va suposar, tant per a ell com per al seu poble, l’onada d’immigració dels anys 80.

la-pell-de-la-fronteraLa xerrada va començar amb una presentació de la situació lingüística a la Franja de Ponent, concretament el paper del català en l’àmbit educatiu i cultural, i els impediments amb què ell mateix s’ha trobat i es troba pel fet d’expressar-se en català.

Utilitzant de fil conductor La pell de la frontera, l’autor ens va mostrar una realitat desconeguda per molts de nosaltres; una realitat que, als joves del segle XXI, ens va semblar força llunyana, però que alhora hi vam saber trobar alguna correspondència amb el nostre temps. Parlem del xoc de cultures que es va produir en molts pobles de la Franja fa poc més de trenta anys. En pocs dies van arribar a la zona centenars d’immigrants procedents del nord d’Àfrica amb l’esperança de trobar una vida millor; i malgrat aconseguir-ho en bona part, eren evidents les condicions precàries amb què havien de viure. El mateix autor ens va explicar diverses anècdotes relacionades amb aquest fet, i alhora ens va exposar la situació amb què es va trobar un cop va arribar a Barcelona per cursar la carrera de belles arts. Podem parlar pràcticament de dos pols oposats, dues realitats tan diferents que Serés va poder viure en primera persona i al mateix temps: d’una banda, veia com aquells immigrants de la Franja (que ja eren companys i amics) havien de dormir al ras i com la seva major il·lusió era poder tenir aigua corrent; i de l’altra, amistats barcelonines que es podien permetre el luxe de no treballar i fins i tot d’anar de viatge. Com va explicar l’autor, el llibre narra la història de la formació d’una personalitat enmig d’aquest contrast.

Podem dir que en poc més d’una hora de xerrada vam presenciar una autèntica lliçó de vida. Les paraules de Serés ens van fer reflexionar a tots i cadascun de nosaltres, i va aconseguir que amb cada frase ens sentíssim més atrets per aquell discurs fruit de les mil experiències viscudes. Ens va fer pensar en el passat, però també en el nostre present, i en alguna ocasió va deixar interrogants oberts respecte al futur cap on estem anant. Hem d'agrair moltíssim les seves paraules i tot el coneixement que ens va arribar a transmetre durant la xerrada.

Xènia Freixa Ferrer

Alumna de l'Institut Font del Ferro de Palafolls

 

Llegit 431 vegades Darrera modificació el Dimecres, 16 maig 2018 12:42