header

Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món Destacats

L’exposició “Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món”, que es presenta al Palau Robert i posteriorment al CaixaForum Palma, recorda i dóna visibilitat a una de les figures més rellevants de la literatura contemporània catalana.

La Institució de les Lletres Catalanes i l’Obra Social “la Caixa” organitzen, amb la col·laboració del Palau Robert, aquesta mostra, que té com a comissari l’escriptor i crític Julià Guillamon. Es pot visitar del 20 de novembre de 2015 al 28 de febrer de 2016, al Palau Robert, i del 2 de juny del 2016 al 8 de gener del 2017 al CaixaForum Palma.

Aquesta iniciativa arriba en complir-se els sis anys de la mort de Baltasar Porcel (Andratx, 1937 – Barcelona, 2009), una figura central de la cultura catalana de les últimes dècades, amb una literatura que connecta amb els mites clàssics i ofereix una imatge trepidant del món contemporani.

Porcel, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2007, va destacar per la força i la vitalitat d’una narrativa que travessa gèneres. El seu treball com a autor de teatre, novel·lista, autor de grans reportatges, entrevistador i columnista posa de manifest la combinació de coneixement, passió i implicació, cosa que dota la seva obra d’un segell propi. Un llegat immens pel que fa al volum i a la qualitat literària. Des que va arribar a Barcelona l’any 1960, la seva vida va seguir una transformació constant que va culminar en la seva penúltima etapa d’home públic com a director de l’Institut Català de la Mediterrània.

L’exposició reconstrueix tots els aspectes de la seva personalitat i ens introdueix en el ric món literari de l’escriptor. El relat s’estructura en tres àmbits: El mite d’AndratxNotícies del món i El desordre global. “Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món” és un viatge d’anada i tornada des del món originari d’Andratx, un lloc retirat del món que obliga el seus habitants a sortir a l’aventura.

El mite d’Andratx

3. Ametllers de can bolei casa de st. elm de Porcel. fotografia de Ronald Stallard web

El primer àmbit, El mite d’Andratx, descobreix el paisatge de Mallorca i el orígens familiars, la creació d’un espai propi i la seva interpretació en clau literària. Aquest món originari –el mite d’Andratx– es formula en els primer llibres, en el pas dels anys cinquanta als seixanta i que reapareix obsessivament en les seves creacions. També revela un passat mític, connectat amb les grans epopeies de la Mediterrània i amb l’aventura d’ultramar: pirates i contrabandistes, aventures i assassins.

L’apartat, mitjançant objectes, imatges, instal·lacions i audiovisuals, desenvolupa quatre línies argumentals: la vida al camp i la lluita per la terra, el contraban, la pirateria mediterrània i l’emigració dels andritxols a Cuba.

L’àmbit se centra en les seves novel·les més conegudes, Solnegre, La lluna i el Cala Llamp, Els argonautes, Difunts sota els ametllers en flor, Cavalls cap a la fosca i El cor del senglar.

Notícies del món

4. Arxiu personal Baltasar Porcel web

En l’àmbit Notícies del món es relata la sortida de Baltasar Porcel del món originari d’Andratx per iniciar la seva l’aventura literària, periodística i política a Barcelona. El va moure la seva ambició, sempre renovada, d’obrir altres mons i conquerir fites més altes. L’escriptor considera que tot allò que viuràs mentre siguis fora et transformarà de tal manera que quan tornis serà com si haguessis mort l’home que eres quan vas marxar.

Des de finals dels anys cinquanta la carrera periodística de Porcel corre en paral·lel  a la seva obra literària. El periodisme li permet dur una vida d’acció, conèixer tots els estrats de la societat, ser a prop del poder i –com l’admirat Chateaubriand– intervenir en la vida política des de la cultura. Una època que abasta els grans viatges i reportatges i el columnisme diari, l’anarquisme i el pujolisme, la recuperació de les grans figures de la literatura catalana del segle XX, els filòsofs, els pensadors i els activistes internacionals.

El desordre global

18. Mallorca actual web

La part final de la mostra recrea el món de les novel·les contemporànies de Porcel, la nova línia en la seva novel·lística a partir del 1989, amb una sàtira implacable de tots els sectors de la vida econòmica, política i cultural. La pobresa, els símbols del poder –cotxes i gratacels–, l’especulació immobiliària, el gran espectacle de les revistes del cor i el populisme apareixen en el remolí de la ciutat postmoderna.

Pertanyen a aquesta  nova línia en què l’escriptor s’aboca a l’actualitat de la política, la cultura i els negocis obres com ara El divorci de Berta Barca, escrita en la vigília dels Jocs Olímpics de 1992, Lola i els peixos morts, Ulisses a alta mar i Cada castell i totes les ombres.

En aquest últim espai també es reserva un espai per a la Mallorca més actual i un racó purament biogràfic a través de la seva documentació personal.

L'exposició es completa amb un cicle de conferències i un llibre il·lustrat de 292 pàgines.

A l'exposició es reparteix gratuïtament un exemplar especial de La Vanguardia, que conté articles creats amb motiu de la mostra. 

 

Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món
20.11.15-28.02.16
Palau Robert, Barcelona

02.06.16-08.01.17
CaixaForum Palma, Palma de Mallorca

Organitza:

logo ilc po logo caixa porcel
Col·labora:

logo gal po logo iem po
Mitjà patrocinador:

logo van po  

 

Llegit 4211 vegades

Notícies Exposició Baltasar Porcel