header

Exposicions

La Institució de les Lletres Catalanes promou les exposicions literàries com a instrument per a la difusió del fet literari i la lectura, dels escriptors i les seves obres. A més de les exposicions pròpies, la ILC participa i dóna suport a la realització d’exposicions de temàtica literària per part d’altres entitats, ja siguin de gran format o portàtils, presencials i virtuals.

Exposició "Això era i no era: Maria Aurèlia Capmany entre nosaltres"

L’exposició "Això era i no era: Maria Aurèlia Capmany entre nosaltres" és, sobretot, una aproximació a la personalitat de l’autora per tal que aquells que no la coneixien es puguin fer una idea de qui era i, alhora, aquells que la coneixien en alguna de les seves facetes, en coneguin les altres. Així, l’exposició ens permet un acostament a l’escriptora i a la feminista, però també a l’actriu, directora de teatre, polemista, militant política i social, gestora pública, etc.

Característiques tècniques

Es tracta d’una exposició fàcil de muntar i de transportar, apta per a tot tipus d’espais, des de vestíbuls o passadissos de centres cívics, biblioteques o centres educatius, fins a petites sales d’exposicions pròpìament dites.

Consta de sis plafons en format roll-up, de 85x206 cm, cada plafó desplegat. Cada plafó el llira enrotllat dins d’una funda individual. Cada plafó dins la funda fa 89 cm. d’ample i pesa 5 Kg.

Contingut

L’estructura temàtica dels plafons és:

 1. Presentació: una introducció a la personalitat de l’autora, sota una gran foto de Pilar Aymerich.
 2. Algunes fites biogràfiques: Un recorregut cronològic que pretén abastar la diversitat de temes i facetes en què va intervenir. Les fotografies que s’hi repodeuxen parlen de la seva activitat literària, al teatre, al cinema i a la política.
 3. El lloc, els llocs: Sobre un mapa de Catalunya, i acompanyat de fotografies, es relaciona l’escriptora amb algunes de les localitats en què va tenir-hi una especial vinculació. A part de Barcelona, hi ha Canet de Mar, St. Feliu de Codines, Badalona, Tarragona, Es Malpàs, d’Alcúdia, i París.
 4. Una dona entre homes: Es vincula la personalitat de la Maria Aurèlia amb quatre homes amb qui va tenir una intensa i fructífera relació: l’avi Farnés, el pare, Salvador Espriu i Jaume Vidal Alcover.
 5. Una obra tentacular: Una visió global de la seva obra literària, que es deté en sis obres bàsiques, representatives de l’activitat com a novel·lista, dramaturga, traductora i assagista.
 6. Una dona a favor de les dones: Una valoració de l’aportació de Maria Aurèlia Capmany al coneixement de la situació de la dona a Catalunya i al reviscolament del moviment feminista.
 7. L’altra ciutat: Breu inventari d’alguns dels punts de contacte entre l’autora i la ciutat de Tarragona.
 8. Reconeixements: Un petit repàs dels reconeixements que va tenir en vida i allò que en queda per a la posteritat.

Cada un dels sis plafons, a més de desenvolupar un o dos d’aquestes temes, ressalta alguna de les frases, sovint lapidàries, de l’autora barcelonina.

Condicions de cessió

L'exposició compta amb diverses còpies que s'itineren des de la Institució de les Lletres Catalanes i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Per a les biblioteques públiques, el sistema d’itinerància depèn de les respectives centrals territorials de biblioteques. Les centrals informaran de com i quan demanar-la.

Pot demanar l’exposició qualsevol entitat o organisme. Les condicions de cessió són:

 

 • La cessió és gratuïta. Per demanar-la es pot fer a l’a/e  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  
 • L’entitat o organisme que la demani es farà càrrec del transport i es compromet a tornar-la en perfectes condicions en la data acordada. En cas convenient, es podrà pactar de recollir-la a la seu anterior.
 • El període de cessió serà de 3 setmanes.
 • L’espai on s’exposi ha d’estar obert al públic en general.
 • L’entitat que la demani esmentarà en el material publicitari que l’exposició és una producció de la Casa de les Lletres de Tarragona. Amb la col·laboració del Departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes 

 

Llegit 304 vegades Darrera modificació el Dijous, 21 juny 2018 10:59

Per a més informació us podeu adreçar a:

Institució de les Lletres Catalanes
C. Mallorca, 272 1a planta
08037 Barcelona
Tel. 93 316 27 45
ilc.cultura@gencat.cat