header

Tricentenari

tricentenari

La Institució de les Lletres Catalanes també se suma a la commemoració del tricentenari 1714-2014. Ho farem, sobretot, en dos moments de l'any: Sant Jordi i, després de l'estiu, a la Setmana del Llibre en català. Però també estem preparant, a cura dels professors i crítics Sam D. Abrams i Lluís Busquets, una antologia dels 300 anys de literatura catalana que estem commemorant.

Més informació al web del Centenari


Sant Jordi: llibres i roses!

 

IMG 0707

La Diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa singular de valors universals que forma part de la cartografia emocional de la nostra identitat. Es commemora la mort del sant, patró de Catalunya, que va tenir lloc el 23 de abril de 303. El mite de l’enfrontament desigual entre l’home i la bèstia (el drac) ha alimentat diverses llegendes que, amb lleugers canvis i adaptacions, apareix en l’imaginari de diversos pobles d’Europa al llarg de la història.

Però el dia 23 d’abril és la data en què va morir William Shakespeare, una de les figures més prestigioses de la literatura universal, i també Josep Pla, un referent de la literatura catalana de tots els temps. Coincidint amb aquesta efemèride, la UNESCO va instaurar l’any 1996 la celebració del dia mundial del llibre amb l’objectiu de promoure la lectura. Sant Jordi és, doncs, la festa de les lletres, dels autors i dels lectors que es viu al carrer, de manera cívica, on les parades de llibres i roses conviuen amb riuades de gent que compra llibres i demana la signatura dels autors preferits, que conversen amb els seus lectors.

Sant Jordi, a Catalunya, és també el dia dels enamorats, una festa on l’amor s’uneix a llibres i roses. Ja des de l’Antiguitat, la rosa, una de les flors més celebrades pels poetes de tots els temps, és el símbol universal de l’amor i de la bellesa. Des del segle XV, és tradició a Catalunya que la Diada de Sant Jordi es regali una rosa vermella «com la sang» a la estimada. Inicialment va ser una festa vinculada a la noblesa però la popularització del fet de regalar roses vermelles a les estimades va tenir lloc el 1914. L'any 2014 s'han celebrat els cent anys de la institucionalització d’aquesta tradició, tot i que actualment també s’obsequia amb roses i llibres a fills, mares, àvies, companys de feina, etc. És una festa ciutadana per excel·lència. La seva visibilitat i impacte comunicatiu ha despertat l’atenció de la comunitat internacional, i la festa se celebra actualment a llocs com Tòquio, Nova York o Londres.

La Institució de les Lletres Catalanes va crear un espai en aquest portal dedicat a la Diada de Sant Jordi 2014 que va permetre compartir textos i roses virtuals per projectar la diada al món, proposant també un Doodle dedicat a la festa de la literatura i dels enamorats, dels llibres i les roses. (http://catalanday.cat)

La Diada de Sant Jordi es contextualitza en el marc de la commemoració del Tricentenari com una oportunitat per comunicar la cultura catalana al món, en un context participatiu i festiu, en què es busca la complicitat dels ciutadans i ciutadanes en tant que ambaixadors i prescriptors de la cultura.