header

Lletres a les aules

itineraris

Lletres a les Aules és un programa de foment de la lectura i de promoció de la literatura que permet apropar l’alumnat al fet literari, millorar la comprensió lectora com a eina fonamental per accedir al coneixement, estimular i potenciar l’habilitat lectora i el coneixement de la llengua.
D'aquest programa se'n beneficien els centres educatius d’ensenyament primari, secundari i d’adults.

Lletres a les Aules disposa de dues modalitats: Autors a les Aules i En Veu alta.

Modalitats de Lletres a les aules

En veu alta

 


Presentació

Termini de sol·licituds per al curs 2018-2019: del 2 de juliol fins el 31 d’octubre de 2018. Us informarem de l'acceptació o denegació de la vostra sol·licitud durant el mes de desembre.

Des de l’any 2010 la Institució de les Lletres Catalanes ofereix a les escoles la proposta “En veu alta”, que posa a disposició de mestres i professors antologies de textos literaris per ser dites a l’aula per un bon lector.

Les antologies han estat preparades a l’entorn d’un eix temàtic genèric, sense vinculació explícita amb els temaris, per facilitar que cada centre en tregui el rendiment més adequat a la pròpia dinàmica de treball i a les característiques del seu alumnat. Entre els textos escollits n'hi ha de clàssics i d’actuals, de tots els territoris de parla catalana i alguna traducció, de diversos gèneres literaris. Els presentem seguint un guió que vol ajudar els oients a seguir la lectura.

El programa posa a disposició de l’escola una antologia de textos i un elenc de lectors per dir-los a l’aula. La mecànica d’aquesta línia de Lletres a les aules serà molt similar a la que porta els Autors a les aules.

Us presentem la proposta de Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro: la possibilitat de treballar a l'aula Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, una iniciativa per fomentar la lectura i treballar la novel·la descobrint l'autora, llegint fragments de forma participativa, treballant els personatges (la Teresa, ens Salvador i tot el llinatge Valladura-Goday), etc.

Alhora, també amb Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro, mantenim Vers la poesia per a descobrir el goig i el plaer de la poesia.

També teniu l’opció de demanar l’espectacle de petit format Amiga Mercè a càrrec de Teresa Puig de la companyia La maleta portàtil, basat en textos de la Mercè Rodoreda. És una proposta adreçada a públic juvenil o adult.

O bé triar el Recital Joan Margall o el Recital Dones en Veu Alta a càrrec de Gemma Reguant.

Finalment podeu triar l'espectacle de petit format Abans que pugi el teló , de Víctor Alexandre, a càrrec de Jaume Pla Pladevall, l'actor de més edat en actiu de Catalunya. En aquesta obra, homenatge a l'ofici d'actor i a la passió pel teatre, es fa un recorregut literari amb textos de Shakespeare, Molière o Txèkhov. 

Condicions de participació per als centres educatius

 1. Cada centre podrà fer una sol·licitud per curs escolar.
 2. La ILC designarà un lector segons la seva disponibilitat. El centre es compromet a acceptar la designació que faci la ILC.
 3. Les sol·licituds es faran per cursos de com a màxim un cicle.
 4. El nombre d’alumnes per sessió no ha de ser superior als 50-60 (*El màxim d'alumnes per alguns tallers és de 40, consulteu els requisits tècnics de l'activitat que us interessi)
 5. La ILC es farà càrrec del cost d’una sessió (250€), que tindrà una durada aproximada d’una hora. En cas que el centre estigui interessat a fer alguna sessió extra haurà d’acordar-ho directament amb el lector i fer-se càrrec de les despeses que suposi.
 6. Els imports derivats del desplaçament del lector (quilometratge a 0,19€/Km, tiquets d’autopista, tiquets de pàrquing, transport públic) aniran a càrrec del centre.
 7. Els professors, un cop tinguin la seva sol·licitud confirmada, tindran accés a les dades de contacte del lector. Els demanem que s’hi posin en contacte per tal d’establir un vincle comunicatiu que sens dubte enriquirà la trobada i animarà l’alumnat en la descoberta.

 

Antologies temàtiques amb un lector professional

Cada antologia s’adreça, en principi, a uns cicles específics de primària, de secundària o al batxillerat. N’hi ha una sobre  els anys de la postguerra, una altra sobre l’amor, dos de bestiaris i en seguirà una altra sobre l’humor. Al final dels dossiers trobareu una breu informació sobre els autors i la seva obra.

 • La postguerra i el franquisme. Per a tercer cicle de primària i primer cicle de secundària.
 • Antologia literària sobre l’amor. Per a segon cicle de secundària i batxillerat.
 • Selecció de textos literaris per a un bestiari. Per a primer i segon cicle de primària.
 • Selecció de textos literaris per a un bestiari. Per a tercer cicle de primària i primer cicle de secundària.

Podeu descarregar-vos els dossiers de les antologies en format PDF:

 

Tallers per llegir i treballar: “Mirall trencat"i "Vers la poesia” a càrrec de Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro

 • Voleu que tos els vostres alumnes s'apropin a la lectura?

Fem que les lectures “obligatòries” prenguin sentit, que els alumnes gaudeixin de la lectura oral i de la descoberta d’aquests clàssics de la literatura catalana o de la poesia catalana a través d’una dinàmica participativa en què tots els alumnes descobreixen i es familiaritzen amb els autors, les obres, el context en què sorgeixen sota la direcció de Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro.

Especificacions i requisits tècnics:

 • Espai: sala diàfana, amb cadires (sense taules). Espai silenciós, lluny de passadissos, cafeteries i llocs de pas.
 • Nombre de participants: entre 20 i 40
 • Material de sala: projector (imprescindible) i equip de so.  
 • Durada: 3h.
 • Tots els participants han de portar el seu llibre als tallers de Bearn o la sala de les nines i La Plaça del Diamant. Imprescindible.

Dossier de lectura Vers la poesia


Dossier Mirall trencat

Recitals poètics: “Joan Maragall" i "Dones en veu alta”a càrrec de Gemma Reguant

Dossier recital Joan Maragall

Dossier dones poetes en veu alta

Espectacles de petit format: "Amiga Mercè"a càrrec de la companyia "La maleta portàtil" i "Abans que pugi el teló” a càrrec de Jaume Pla

 

Dossier de l'espectacle: Amiga Mercè


Informació sobre l'espectacle: Abans que pugi el teló

Quin és el cost de l'activitat?

preu
 
La ILC es fa càrrec del pagament dels honoraris del lector (250€ per sessió).
El centre educatiu haurà de fer-se càrrec de les despeses de desplaçament del lector (del quilometratge, a raó de 0,19€/Km+peatges si fa servir el seu propi vehicle, o del bitllet de metro, autobús, tren, etc, si fa servir transport públic).
 
    

Què he de fer per demanar la presència d'un lector o lectora?

Els centres educatius que vulguin participar en el programa hauran de fer una petició a través de l’aplicatiu durant el termini de sol·licituds (obert del 5 de juliol al 31 d'octubre). Per accedir-hi caldrà introduir el codi del centre al camp de l’usuari i repetir-lo dins el quadre de la paraula clau.
Un cop a dins caldrà triar la modalitat “En Veu Alta” i emplenar la sol·licitud.
La ILC acceptarà o denegarà les sol·licituds en funció del pressupost disponible per aquesta activitat durant el mes de desembre.
L’acceptació/denegació de la sol·licitud s’enviarà per correu electrònic. A partir d’aquest moment la persona responsable de l’activitat tindrà accés a l’adreça de correu de l’autor per tal de preparar la visita.
Els professors responsables d’aquesta activitat hauran de posar-se en contacte amb el lector per tal de concretar la data, l’hora, els detalls de desplaçament, etc.

Condicions generals del programa

 • En cas de fer una sessió d’En Veu Alta entorn una antologia (amor, postguerra o bestiari) o un recital poètic caldrà que els alumnes hagin treballat els textos prèviament a l’aula.
 • En cas de fer un taller (sobre “La Plaça del Diamant”, “Bearn”, “Vers la poesia” o “Amiga Mercè” caldrà tenir en compte les especificacions tècniques pel que fa a l’espai i la durada de les sessions
 • Cada centre podrà rebre com a màxim un lector per curs escolar.
 • Els centres hauran de fer-se càrrec de les despeses de desplaçament del lector.
 • El nombre d’alumnes per sessió no haurà de ser superior a 50-60 en cas de treballar les antologies. Pels tallers el màxim seran 40 alumnes.
 • La ILC es farà càrrec del cost d’una sessió (250€), que tindrà una durada aproximada d’una hora i de 350 € pels tallers (de 3 hores aproximadament). En cas que el centre estigui interessat a fer alguna sessió extra haura d’acordar-ho directament amb el lector i fer-se càrrec de les despeses que suposi.
 • Caldrà esmentar que aquesta és una activitat de La Institució de les Lletres Catalanes en tota la difusió que es faci d’aquest programa a través de les xarxes.
 • Caldrà emplenar una memòria d’activitat per tal que des de la ILC se’n pugui fer la corresponent valoració.

Dubtes?


Tens dubtes amb l'aplicació per fer la sol·licitud? Accedeix al MANUAL D'USUARI!

itineraris aplicacio


Manual d'usuari

Persona de contacte

Per a més informació podeu adreçar-vos a Noemí Martínez ( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

Per crear una nova sol·licitud: Prem el botó vermell: -Accés Aplicació-

 


 

Aplicació


ENTRA a l'aplicació i consulta l'estat de la teva sol·licitud!

 

Dubtes


Tens dubtes amb l'aplicació per fer la sol·licitud? Accedeix al MANUAL D'USUARI!

itineraris aplicacio


Manual d'usuari

 

 

 

Llegit 16596 vegades Darrera modificació el Dilluns, 02 juliol 2018 11:26

Articles En veu alta