header

Divendres, 01 abril 2016 09:48

Acte de cloenda de la Lectura Compartida sobre Joan Brossa a càrrec de Glòria Bordons

Publicat per 

El passat 23 de març, a les 19:00h, va tenir lloc la cloenda de la lectura compartida del recull de poemes d’El dia a dia (1988-1992) de Joan Brossa. Malgrat que la Setmana Santa picava a la porta i la gent ja tenia a punt les maletes, una desena ben bona de quellegistes va poder conversar de manera informal amb Glòria Bordons, considerada la màxima especialista en l’obra del poeta.

eldiaadiaEn primer lloc els quellegistes van expressar la seva gratitud a la moderadora de la lectura, la Judith Barnés, per haver-los acostat a l’obra de Brossa de manera dinàmica i amena (podeu consultar totes les sessions aquí).

Ester F. Matalí, coordinadora literària del QL, va presentar Glòria Bordons i va obrir l’acte amb LA pregunta que tots els assistent teníem al cap: “Glòria, tu vas conèixer Joan Brossa personalment i ets, de fet, patrona de la Fundació per expressa voluntat seva. Com va anar que et nomenés patrona? Com s’inicia la teva relació amb el poeta?

Bordons va explicar que Brossa, abans de morir, va deixar el tema del seu llegat molt tancat, sobretot degut a la insistència de la seva companya Pepa. Joan Brossa no tenia fills, havia acumulat una gran quantitat de material al llarg de la vida i l’any 1987 l’Ajuntament de Barcelona li havia concedit una pensió vitalícia a canvi d’una part del seu llegat, que ja havia estat inventariat.

La Pepa, amoïnada pel què passaria amb el llegat que no anés a l’Ajuntament després de la seva mort, el va convèncer perquè deixés documentada la voluntat de crear una fundació i perquè deixés, negre sobre blanc, el nom de qui ell considerés que havien de ser els patrons, entre els quals s’hi comptava el nom de la mateixa Glòria.

La Glòria Bordons era la persona que havia esmerçat més esforços en l’estudi de l’obra del poeta i el seu nomenament va ser una justa “recompensa”, si és que es pot dir així, perquè l’encàrrec comportava implícitament una feina ingent i tota una vida dedicada al poeta “des que tenia la nena al bressol i jo anava escrivint sobre Brossa fins al dia que em mori”. I afegeix: “sempre dic que he tingut la sort de tenir dos pares, un biològic i al qual estimo molt, i un pare espiritual, que és Brossa, al costat del qual he anat aprenent molt i que m’ha obert els ulls”.

Bordons descobreix l’obra de Brossa l’any 1974 a la carrera de Filologia en una assignatura sobre la poesia de postguerra que imparteix Joaquim Molas. Brossa la colpeix de tal manera que decideix anar-lo a conèixer. De seguida es converteix en la seva col·laboradora. Dedica la tesina i la tesi doctoral a l’estudi  de la seva obra i s’inicia un cicle en el qual ella anirà estudiant el que el poeta té pendent per publicar, i el que des d’aleshores anirà publicant. Bordons esdevé un testimoni privilegiat de la trajectòria, sobretot literària, de Brossa.

 

Himeneu

El matrimoni està determinat
Per l'amor purament
I simplement,
I aquesta és la gran prova que imposem
Al nostre amor.
Ni per curiositat, amb orgull
Ho declaro,
No hem visitat cap església,
Però sí que ens parem en silenci
Davant aquests vells arbres.

El respecte al nostre amor
Fa abstenir-nos de tot
El que sigui un negoci
O un segell o un afront.

Ens aturem a l'entrada del bosc;
Ell acompanya, digne, la pregària.
Ens inclinem en entrar-hi;
Res no ens destorba el pas.

Ens besem com dos pans sota la gran arbreda.
I així el sol senzill declara
Que som marit i muller.

Joan Brossa

 

Fonamentalment la feina de Bordons consistirà a posar “una mica d’ordre a l’embolic que eren les seves publicacions”. I és que la gran quantitat de material escrit per Brossa durant més 30 anys —a partir de l’any 1943—, no començarà a publicar-se fins l’any 1970, en forma de seleccions que anirà publicant en diferents volums: Poesia rasa (tria de llibres de 1943 a 1959), publicat el 1970, Poemes de seny i cabell (tria de llibres de 1957-1963), publicat el 1977, Rua de llibres (tria de llibres de 1964-1970), publicat el 1980 i Ball de sang (corresponent als anys 1941-1954), publicat el 1982. D’aquesta mateixa època també són Càntir de càntics o La barba del cranc.

L’obra escrita des de 1969 a 1975 es publicarà en set petits llibres entre els quals hi trobem Els entra-i-surts del poeta (1986) o Roda de llibres en què els poemes visuals es barregen amb poemes petits i contundents.

Amb Qui diu foc diu flama (1985) comença a haver-hi una certa regularització en les publicacions, comptant que la prosa la publica a banda i que les sextines també constitueixen un tot tancat, que acaben amb Furgó de cua (1993).

No serà fins els anys 90 que les publicacions del poeta aconseguiran normalitzar-se, en el sentit d’escriure i publicar. Passat festes (1993-1995), publicat el 1995, Suite tràmpol o el compte enrere (1994) i La clau a la boca (1997) constitueixen  l’última etapa que conclou amb Sumari astral, pensat per ser publicat el dia del seu aniversari, el 19 de gener de l’any 1999, però que esdevindrà pòstum ja que Brossa morirà el 30 de desembre de 1998. Entremig deixa alguns llibres per publicar, entre els quals hi ha El dia a dia (1988-1992).

La darrera publicació Fora de l’umbracle és un altre inèdit escrit el 1968, just abans del grup dels llibres del 69 al 75 i que, com aquests, és meitat literari i meitat poemes visuals. Encara queden dos inèdits al calaix a l’espera de ser publicats.

Bordons va lamentar que l’obra del poeta a dia d’avui només es pugui trobar en llibreries de vell, però va anunciar la publicació imminent de la poesia completa de Brossa, editada per l’editorial Arola.

Durant la xerrada els quellegistes van ser testimonis d’algunes confidències, com a qui anava dedicat el recull de sonets amorosos Cant (1954), on trobem poemes com “Art teatral” o “Júlia”. Van escoltar el poema “Himeneu” del recull de sonets Festa (1955) amb veu de Glòria Bordons i van comentar els “Sonets a Gofradina”, dedicats a la seva companya Pepa (a qui havia posat aquest sobrenom) en què hi ha poemes en veu femenina i en veu masculina.
dedicatòries brossa

També van poder satisfer algunes curiositats com la manera de classificar l’obra de Brossa, sobretot els poemes visuals. Bordons va explicar que existeix una base de dades de poemes visuals completa, que encara no és pública perquè forma part de la tesi doctoral del professor Marc Gaudí, que aplega més de 1.000 poemes. I per poema visual s’entén tant els que hi ha enmig dels poemaris que apareixen a partir de 1963 a El saltarmartí (1963), com tot allò que va fer de poesia visual i que només en una petita part va sortir en litografies i serigrafies, inclosos els poemes que surten als llibres que anomena “Suites de poesia visual” (que comencen el 1959 i a l’inici són fets amb cordills, escuradents, tipus collage i que cap a 1968 van compartint protagonisme amb la lletra impresa), i els 44 llibres “Poemes editables” de 1970.

La dificultat de la traducció de l’obra de Brossa va ser un altre dels temes tractats durant la conversa, no només dels poemes literaris sinó també dels visuals, que de vegades requereixen notes al peu o contextualitzacions (per exemple, el poema “Espanya” on apareix una carta amb un nou de copes, però si es compten, només n’hi ha 8).

Durant l’acte els lectors 2.0 van poder tocar els llibres en paper que havia portat per l’ocasió Glòria Bordons: alguns dedicats, d’altres amb anotacions del mateix poeta, correccions, etc. Tot plegat amenitzat per les “llepolies brossianes”, unes galetes de mantega en forma d’”A”, negres i vermelles, cuinades per Ester F. Matalí, qui, com ja va sent habitual a les cloendes de lectures compartides del QL, enriqueix les trobades amb el seu toc culinari .

L’acte va finalitzar a dos quarts de nou amb el convenciment d’haver-nos acostat una mica més al Brossa persona i d’haver tret tot el rendiment a una tarda de dimecres, abans de les vacances de Setmana Santa. Des de la ILC agraïm a la Fundació Brossa, i especialment a la Glòria Bordons i la Judith Barnés la seva complicitat i col·laboració .

collagebrossa

 

 

 

Llegit 910 vegades Darrera modificació el Dimarts, 18 octubre 2016 14:05

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar