header

Dimarts, 13 setembre 2016 11:56

Ruta brossiana amb els joves del Què Llegeixes a La Setmana del Llibre 2016

Publicat per 

Dissabte, 10 de setembre, a les 12.00 del migdia, una vintena de joves lectors, bloguers i booktubers van participar en la ruta que la Fundació Brossa, en col·laboració amb el Què Llegeixes de la Institució de les Lletres Catalanes, va organitzar en el marc de la Setmana del Llibre en Català 2016.

El punt de trobada amb els participants va ser la Pl. Allada Vermell on hi havia l'antic Espai Escènic Joan Brossa fundat per Hermann Bonnín i el mag Hausson, amics personals del poeta. Aquest espai  tenia com a objectiu representar i donar a conèixer part de la gran quantitat de producció teatral de Joan Brossa. Posteriorment es va traslladar al carrer Flassaders, al teatre conegut actualment com a "La Seca Espai Brossa".

Judith Barnés, de la Fundació Brossa i encarregada de guiar els joves resseguint la petjada del poeta per Ciutat Vella, va esbossar alguns dels trets més característics de  la seva obra  a partir dels elements que encara es troben a la façana de l'edifici; la poesia visual a partir de la gran lletra "B" horitzontal de color vermell que trobem al capdamunt de l'edifici i que simula l'aparença d'un antifaç, la  presència de les arts escèniques a partir de l'escenari de color vermell que trobem al bell mig de la plaça amb la inscripció "Quan un país no va a l'hora, el primer que se'n ressent és el teatre", l’esperit juganer i el sentit de l'humor del poeta (l'escenari té la forma d'un dels forats de la B), la importància de la Commedia dell’arte representat per la figura de l'arlequí, etc.

L’itinerari va seguir fins arribar a la botiga de  "El Rei de la Màgia". Barnés va explicar la fascinació que Brossa sentia pel món de la màgia des de ben petit i la importància que aquesta tindrà en la seva poesia i, a tall d’exemple, va mostrar un poema-objecte, un dau rodó. Un cop dins, la propietària de la botiga, Maria Rosa Llop, va fer cinc cèntims als joves de la relació d'aquest establiment amb el poeta i  va realitzar, en el seu honor, un petit truc de màgia.

"El Ingenio", un altre establiment emblemàtic situat al carrer Raurich, va ser la següent parada. En aquesta botiga, dedicada al comerç d'objectes relacionats amb el món del teatre (màscares, capgrossos, papers de diverses textures), els joves van poder veure el poema corpori “Lletres gimnastes” i va servir per parlar de la relació de la cultura popular i el carnaval en l’obra brossiana.

La ruta va cloure a la Pl. de la Catedral, que allotjava les casetes de La Setmana del Llibre en Català 2016. Al costat de l’antiga muralla romana de la ciutat hi trobem unes lletres que dibuixen la paraula “Bàrcino”, el nom romà de Barcelona  a qui ret homenatge el poeta amb aquest altre poema corpori i en què cadascuna de les lletres esdevé un poema propi que fa referència als diferents elements característics de la ciutat (el Mediterrani, el sol, el vent, etc) jugant amb diferents formes i textures.

Les explicacions de Barnés van ser il·lustrades amb la lectura de poemes de Brossa per part dels joves.

Acabada la ruta els joves van iniciar un taller en què, seguint les indicacions de Barnés, creaven els seus propis poemes d’inspiració brossiana. El taller va finalitzar amb l’elaboració d’un poema col·lectiu a partir d’un joc de dòmino de paraules dites a l’atzar per cadascun d’ells.

La jornada va finalitzar a les 14.30, a la caseta de la ILC, on els joves van poder deixar citacions, agafar postals literàries i intercanviar llibres al bookcrossing del QL.

 

 

 

Llegit 897 vegades Darrera modificació el Dimarts, 18 octubre 2016 13:33

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar