header

Dijous, 06 octubre 2016 10:03

Recursos didàctics en el portal de la Institució de les Lletres Catalanes I Destacats

Publicat per 

Durant La Setmana del Llibre en Català 2016, molts professors es van apropar a la caseta de la Institució de les Lletres Catalanes per demanar el cartell Llegir fa volar del Què Llegeixes que vam fer per a l’ocasió.

Per aquest motiu, el volem posar al vostre abast en alta resolució perquè el pugueu imprimir i penjar al centre. El teniu en dues modalitats:

Cartell LLegir fa volar

Cartell Llegir fa viatjar

Aprofitem l'avinentesa per donar-vos a conèixer tots els recursos didàctics disponibles al portal de la Institució de les Lletres Catalanes que, de ben segur, poden ser de gran utilitat dins l’aula.

Ploma   Quellegeixes.cat

Què és el Què Llegeixes? (www.quellegeixes.cat), és la comunitat de lectors en xarxa de la Institució de les Lletres Catalanes, adreçada a lectors de totes les edats.

Està estructurat en tres fòrums, ploma (per lectors adults), boli (per lectors d’onze a disset anys) i llapis ( per lectors de fins a onze anys).

A cada fòrum hi trobareu:

Llibres: a la Biblioteca trobareu milers de fitxes de llibres amb informació, comentaris i valoracions fetes pels usuaris. Podeu consultar quins quellegistes han llegit un llibre concret i si us interessen les seves opinions fer-vos-en seguidors.

Debats: al fòrum del QL hi ha centenars de temes de discussió, endreçats per categories, que giren al voltant dels llibres i la lectura. Els més de 22.000 lectors que ja formen part del QL es recomanen llibres els una als altres i animen altres lectors a llegir-los.

Jocs i concursos. Per exemple, cada dia quan inicieu la sessió dins del QL, us apareixerà La pregunta del dia, una pregunta senzilla sobre literatura que cal contestar en 60 segons. També cada quinze dies estrenem el Llibre de la Quinzena que permet als usuaris conèixer una novetat literària, llegir-ne el primer capítol i guanyar un dels 3 exemplars que sortegem després de contestar unes preguntes. 

Un blog amb articles d’actualitat literària que us ofereix, a més, una gran quantitat de recursos i iniciatives innovadores, interactives i divertides on els llibres són els protagonistes.. Us en posem uns quants exemples:

Pokemon Go inspira els caçadors de llibres

Legiland, una plataforma digital per promoure la lectura en nes

Booktag i la lectura social

“Un món de poesia”. L’App poètica de Joana Raspall

(trobareu més articles d’aquest estil amb l’etiqueta “Actualitat literària”)

També hi trobareu la recomanació setmanal d’una il·lustració i articles amb recomanacions de llibres infantils per temes. Aquí teniu alguns exemples:

Temps de tornar a l’escola

Apropem els clàssics als més petits

Llibres per al dia de la mare

Iratxe López Munáin

Lectures compartides: què són? Són la lectura d’una mateixa obra per part d’un grup de lectors i la posterior discussió al QL.  Normalment,  les lectures estan conduïdes per un especialista que és qui estableix les sessions en què s’estructurarà la lectura així, així com les introduccions amb material i informacions diverses (vídeos, articles, bibliografia, il·lustracions, arxius sonors...) que us poden donar idees i materials per treballar la lectura a l’aula.

El principal avantatge de les lectures virtuals és que tant les introduccions com els comentaris dels lectors són sempre consultables i resten sempre obertes a posteriors aportacions.

Podeu consultar totes les lectures compartides etes al QL en aquest enllaç.

Actualment acabem de cloure la lectura de “La casa sota la sorra”, de Joaquim Carbó, com a celebració del 50è aniversari de la seva publicació. Aquí teniu la previsió pel proper trimestre:

llegir trimestre opt 3

Ja veieu que el QL és una important font de recursos de temes literaris però també hi podeu accedir acompanyats dels vostres alumnes! Aquí us deixem un enllaç on us expliquem què podeu fer!

Per al curs 2016-2017, us convidem a participar en una proposta didàctica sobre Ramon Llull elaborada per Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura a l'institut Josep Tapiró de Reus, que ens ha arribat mitjançant el Servei Municipal de Biblioteques de Reus. Si voleu que els vostres alumnes la treballin des del centre, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari i us explicarem com ho heu de fer per registrar els vostres alumnes. 

I, també en referència a Ramon Llull, trobareu un recull d’activitats i bibliografia al portal commemoratiu de l’Any Llull, que conté un llistat d’altres portals com xtec, enllulla’t o el CNL amb un conjunt de propostes didàctiques que poden ser del vostre interès.

 

 Articles relacionats: Recursos didàctics en el portal de la Institució de les Lletres Catalanes II

 

Llegit 1003 vegades Darrera modificació el Dimarts, 18 octubre 2016 15:05

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar