header

Dimecres, 22 març 2017 10:58

Crònica de l'Acte central del Dia Mundial de la Poesia 2017

Publicat per 

El claustre de l’Arts Santa Mònica ple va acollir aquest dimarts 21 de març l’acte central del Dia Mundial de la Poesia organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes. A l’acte hi eren presents Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, Katy Trias, directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull i Josep Ramon Cerdà, director de l’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears Després dels parlaments institucionals Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes va obrir l’acte. “Avui farem que la poesia existeixi en el calendari i que el calendari també reconegui la poesia”. La celebració d’enguany del Dia Mundial de la Poesia va consistir en una lectura polifònica del poema que Antònia Vicens ha escrit per a l’ocasió. Un videolit d’Aleix Cort, Cori Pedrola i Toni Espinosa creat a partir del text d’Antònia Vicens va donar pas a la lectura en català que va fer Mireia Pons de la Fundació Catalana Síndrome de Down mentre Natàlia Corrales, de l’Associació gironina de sords, en feia la traducció al llenguatge de signes.

 Després vam sentir diferents traductors llegint el poema en urdú, per Javid Mughal, wólof, per Abdou Mawa Ndiaye i mandarí, per Lingling Xu Zhou. El poema també es va sentir en francès llegit per Arlette Tephaine, aprenenta del Programa Voluntariat per la llengua i en àrab interpretat per l’estudiant  de català Majida Qadry. Antònia Vicens va ser present a l’acte de diferents maneres i la vam poder veure en una projecció en que manifestava que ella escriu des que va descobrir el poder immens de les paraules. “Jo sóc una enamorada de les paraules. De petita em creia que si tenia paraules tindria poder i somiava que tenia paraules. Jo pensava les paraules tenen un poder immens, fan plorar, fan riure i jo vull tenir paraules. He viscut apassionadament per les paraules”, explica en l’entrevista que vam projectar.

Antònia Vicens i Laura Borràs van protagonitzar un diàleg en què escriptora i professora van conversar al voltant del poema, la poètica de Vicens i la poesia en general abans que la poeta recités el text. “La poesia d’Antònia Vicens està feta de versos curts i devastadors”, va dir Laura Borràs. “No hi ha edulcorants de cap mena en la poesia d’Antònia Vicens”, va afegir i va recordar que Maria Aurèlia Capmany deia que la prosa de Vicens era “una sorprenent mescla de força i gràcia” i va afegir que "també pot definir la seva poesia".És una mèdium”, va dir la directora de la ILC i va fer esment a la trobada que Antònia VIcens havia tingut al matí amb periodistes on la poeta es va referir al Dia Mundial de la Poesia dient “m’agradaria que gent que no ha llegit mai avui s’aturin i pensin en el seu interior, en el seu record, en les seves pròpies frustracions. El lector ja és una mica poeta”. Vicens, que va començar a escriure poesia als 65 anys va dir en la conversa amb Laura Borràs “Quan escrivim un vers, només acariciam la poesia”. Finalment vam poder gaudir de l’actuació del grup mallorquí Donallop que ha musicat el poema. Laura Borràs va clausurar l’acte.

L’acte es va poder seguir en directe a través del perfil de Twitter @lletres i en podeu veure la gravació sencera en el següent enllaç.

Llegit 302 vegades Darrera modificació el Dimecres, 19 abril 2017 12:54

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar