header

News

Friday, 05 September 2014 10:43

La ILC serà present a la Setmana del Llibre en Català amb diferents propostes i activitats

La Institució de les Lletres Catalanes participa en diverses activitats de la 32a edició de la Setmana del Llibre en Català que tindrà lloc del 5 al 14 de setembre a l'avinguda de la Catedral de Barcelona.

Hem dissenyat un petit joc literari per a totes les persones que ens vinguin a visitar a la caseta de la ILC a La Setmana. Podran deixar-nos la seva frase preferida i agafar una postal amb frases d'escriptors i escriptores de les nostres lletres. Entre tots els participants sortejarem entrades per al Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, que es farà del 19 al 26 d'octubre i estarà dedicat a Joan Vinyoli amb motiu del centenari del seu naixement.

Cada dia, de les 17:45h a les 18.00h (excepte divendres 12, que començarà a les 18h), abans que comencin els actes a l'escenari Plaça de la Paraula, farem una lectura pública en veu alta. Dins del cicle "1714: passat i futur" es faran lectures de fragments literaris que repassen els darrers 300 anys de la literatura catalana. Qualsevol persona es podrà afegir a les lectures d'aquests fragments, que podran trobar a la caseta de la ILC.

Les lectures s'iniciaran Dissabte 6 de setembre, a les 17:45h, a càrrec de l'escriptora croata Jadranka Pintarić i membres del club de lectura de la Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar, que llegiran el relat assaig "La màgia del primer encontre", que Pau Sanchis ha traduït del croat al català. Pintarić estarà durant tot el mes de setembre fent una estada en règim de residència d'escriptura a Barcelona convidada per la ILC.

Dimarts 9 de setembre, a les 17h, la directora de la ILC, Laura Borràs i Pere Mayans, del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, parlaran sobre les diferents actuacions institucionals que es duen a terme per tal de potenciar la lectura als centres educatius. Serà a l'escenari Àgora – COAC.

Dins del marc de col·laboració establert entre la Institució de les Lletres Catalanes i l'Institut Català de les Dones hem organitzat, també, una taula rodona dedicada a l'obra d'Alice Munro a càrrec de la seva traductora al català, Dolors Udina, i de la seva editora, Maria Bohigas. Serà dimarts 9 de setembre a les 19.30h.

Dimecres 10 de setembre ha estat batejat com el "Dia de les Biblioteques Públiques". En aquest context la Plaça de l'Escriptura acollirà, per la tarda, la presentació del programa "De Capçalera", un programa conjunt de la ILC amb el servei de biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Dones per establir lligams estables entre un escriptor/a i una biblioteca que sigui de referència, de capçalera. A través de diferents activitats es farà visible la figura de l'escriptor/a, que tindrà un espai dedicat, amb la seva obra completa a la biblioteca. L'objectiu d'aquest projecte, que reclama un prestigi i una trajectòria per parts dels autors, és fer evident el vincle existent entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques del país mitjançant una acció que té com a antecedent el fet que moltes biblioteques treballen de forma habitual amb escriptors i hi tenen un tracte continuat en el temps, que ha donat bons fruits a nivell de col·laboracions, suports i coneixements mutus. La relació de biblioteques i d'escriptors i escriptores es pot trobar a http://lletrescatalanes.cat/de-capcalera/escriptors-i-biblioteques-de-capcalera 

Col•laborem, també, en els diferents itineraris literaris i en les lectures i presentacions de llibres que s'han organitzat durant la celebració de la Setmana a càrrec de diferents editorials (Bromera, Cruïlla, Documenta, Edicions 62, Pagès i Viena), Gremi de Llibreters, Tricentenari i Moritz.

Així, la directora de la ILC, Laura Borràs, participarà a la presentació del llibre Albert Camus i les Balears (Documenta Balear), que es farà divendres 5 de setembre a les 20.15h a la Plaça del Llibre, organitzada per la Llibreria Jaimes amb la col·laboració de la ILC, l'Institut d'Estudis Baleàrics, Institut Menorquí d'Estudis i el Consell de Menorca. Hi participaran Hélène Rufat (co-autora) i Francesc M. Rotger (coordinador).

El Què Llegeixes! ha preparat també diverses activitats. A la ja habitual trobada de quellegistes s'afegeixen jocs, passatemps i concursos. Amb "La fira del mes" es sortejarà un lot de llibres així com amb el joc d'endevinar els títols corresponents a inicis de novel·les.

Diumenge 7 de setembre s'ha preparat un scrapbooking, d'11.30 a 14h. Tots els quellegistes que s'apuntin i s'identifiquin com a membres del fòrum "boli" o "llapis" tindran un adhesiu i un llapis de regal.

Els quellegistes també gaudiran de diferents avantatges durant la celebració dels actes de La Setmana. Per exemple, tenen la fila zero reservada en la presentació del nou llibre de Maria Barbal, dimarts 9 a les 19h. També sortegem dues inscripcions gratuïtes per als aperitius-berenar que s'organitzen amb autors com Manuel Cuyàs o Xavier Bosch.

I per acabar, 35 quellegistes (les inscripcions ja estan tancades) gaudiran d'un passeig literari per les presències tangibles i intangibles d'autors, personatges i obres que omplen l'espai històric del Born, del barri de Ribera i de la Ciutadella, de la mà de l'especialista Maria Nunes, catedràtica de llengua i literatura catalanes. De Santiago Rusiñol a Jordi Puntí, passant per Narcís Oller, Josep M. de Sagarra, Josep Pla, Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Joan Brossa, Montserrat Roig i altres.

Intentarem compartir a través de la xarxa tot el que passi a la nostra caseta i en el marc de la Setmana i així fer-ho extensiu a tots els que no tinguin ocasió de venir. Piularem, difondrem fragments de literatura a la xarxa per convidar a llegir, penjarem les vostres fotografies o vídeos llegint... Volem fer visible les lletres catalanes a la Setmana i us animem a col•laborar-hi. Farem servir el hashtag: #LletresSLC. Als usuaris de Twitter us recordem que podeu incloure: @LaSetmana @cultura_cat @quellegeixes i, per descomptat, @lletres !

Read 1610 times Last modified on Tuesday, 09 September 2014 11:35

Add comment


Security code
Refresh