header

Dia mundial de la poesia 2015

dia mundial poesia heade 2015

Presentació

La Unesco va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades-, celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració d'Alacant a L'Alguer, i de la Franja a Puigcerdà).

El poeta

JAUME PONT--Foto de Maria Fernández


Jaume Pont va néixer a Lleida (1947). Després d’estudiar Magisteri a la seva ciutat natal, es va doctorar en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la poesía de Carlos Edmundo de Ory. És autor de nou llibres de poemes: Límit(s) (1976), Els vels de l'eclipsi (1980), Jardí bàrbar (1981), Divan (1982: Premi “V.A. Estellés” l982), Raó d'atzar. Poesía 1974-1979 (1990: Premi de la Crítica “Serra d'Or” 1991), Vol de Cendres (1996: Premi de la Crítica “Serra d'Or” 1997), Llibre de la Frontera (2000: “Premi Nacional de la Crítica” 2001), Enlloc (2007: “Premi Carles Riba” 2006) i L’altra llum. Poemes 1976-2011 (2014). El 2012 li va ser atorgat a París el premi “Virgile” en reconeixement a la seva trajectòria poética. Els seus poemes han estat traduïts a una vintena de llengües. Ha estat professor a les universitats de Barcelona, Poitiers, Nàpols, Illinois, Mar del Plata i Littoral-Côte d’Opale. Des del 1991 es catedràtic de Literatura Espanyola Moderna i Contemporània a la Universitat de Lleida. Ha publicat edicions sobre les obres d’Antonio Machado i Antonio Ros de Olano, a més de nombrosos assaigs i dues antologies sobre l’obra poética de Carlos Edmundo de Ory: Poesia abierta i Música de lobo. De la seva tasca crítica cal esmentar la antologia La nova poesia catalana, en col.laboració amb Joaquim Marco, l’estudi El corrent G. V. (La poesia de Guillem Viladot), La letra y sus máscaras, El Postismo, La poesía de Carlos Edmundo de Ory, Literatura y surrealismo en España, Narrativa fantástica en el siglo XIX (España e Hispanoamérica), Brujas demonios y fantasmas en la literatura fantástica hispánica y Espejo y laberinto. (Estudios sobre literatura hispánica contemporánea).

Poema i traduccions

Jo hi participo

Com participar-hi

Obre el document en PDF.

PARTICIPAR DMP 2015

 

Repositori

El Dia Mundial de la Poesia és una celebració oberta, participativa i col·laborativa. Ens podeu fer arribar poemes, traduccions, imatges i vídeos que anirem penjant en aquest espai perquè tots en puguem gaudir.

REPOSITORI

Arxiu d'anys anteriors

 

Notícies Dia Mundial de la Poesia 2015