header

Archivo de celebraciones realizadas

Presentació autors

Lunes, 18 Noviembre 2013 02:36

Centenari del naixement de Salvador Espriu

Escrito por 

Logo


El passat 15 de maig, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar declarar l’any 2013 com a “Any Espriu” per commemorar el centenari del naixement de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10.07.1913 - Barcelona, 22.02.1985). Amb aquest objectiu, es va nomenar Xavier Bru de Sala comissari de l’Any Espriu.

Al llarg d’aquests dotze mesos, el Departament de Cultura de la Generalitat, diversos municipis catalans i institucions d’arreu del país duran a terme iniciatives en diferents poblacions catalanes pràcticament cada dia de l’any. Entre els actes previstos, la commemoració inclou exposicions, publicacions d’obres, espectacles musicals i teatrals, produccions audiovisuals i simposis sobre la vida i l’obra de l’autor.

Totes les activitats que es duran a terme es podran consultar al web www.anyespriu.cat.

Activitats destacades

 • Obertura institucional de l’Any Espriu (23 de gener, Palau de la Música Catalana): Espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l’obra i la figura de Salvador Espriu, dirigit per Xavier Albertí.
 • La frase del dia: consisteix en la difusió de l’obra d’Espriu, tant de prosa com d’assaig, en forma de citacions que reprodueixen diàriament diferents mitjans de comunicació, xarxes socials i altres entitats.
 • Incorporació d’obres d’Espriu a les programacions dels teatres públics, així com als principals festivals i fires: Dr. Ripseu (Auditori de Banyoles, 15 de febrer, i Casa de Cultura de Girona, març); Textos d’Espriu a l’Espai La Perla 29, Biblioteca de Catalunya (estiu de 2013); un espectacle encara per determinar al Teatre Lliure (hivern de 2013), i un espectacle per determinar al Teatre Nacional a Catalunya (hivern de 2013).
 • Actes de commemoració de l’aniversari de la mort de Salvador Espriu a Arenys (22-24 de febrer): Presentació de la biografia de Salvador Espriu, Espriu, transparent a la Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys de Mar; presentació del nou disc Minotaure i Teseu, de Dídac Rocher, al Teatre Principal d’Arenys de Mar, i acte en homenatge a Salvador Espriu al cementiri d’Arenys de Mar.
 • Promoció de noves músiques i concerts a càrrec de destacats artistes, amb textos d’Espriu: Espectacle Viu Espriu (primavera de 2013, Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Ajuntament d’Arenys de Mar i altres poblacions de Catalunya), concert Els cementiris d’Espriu 1913-2013 (tardor 2013, L’Auditori de Barcelona) i espectacle Fes que siguin segurs els ponts del diàleg (dates i llocs per determinar).
 • Exposició “Titelles Gegants. Escultures al carrer” (15 de juny-29 de setembre, Rambla de Catalunya amb Gran Via de les Corts Catalanes. Barcelona): Escultures i instal·lacions a càrrec d’artistes de relleu inspirades en els personatges populars d’Espriu i en el món dels titelles que ell va concebre. Direcció: Xavier Bru de Sala.
 • Actes de commemoració del centenari del naixement de Salvador Espriu a Arenys (10 de juliol): Coincidint amb l’endemà de la Festa Major d’Arenys de Mar, el dia 10 de juliol Arenys farà tot un seguit d’activitats per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor com lectures, passejades literàries i la celebració d’una rua que ha de fer sortir l’imaginari sinerenc al carrer.
 • Exposició central al CCCB: “He mirat aquesta terra” (octubre): Exposició que té com a tema central la relació d’Espriu amb els catalans com a poble i el seu llegat. Fa un recorregut històric que relaciona la seva vida, la seva obra i els seus personatges amb diversos moments de la història de Catalunya. Comissari de l’exposició: Xavier Bru de Sala. Comissari executiu: Julià Guillamon.
 • Projecte d’una telemovie i d’un documental sobre Espriu: Producció d’una telemovie basada en una de les obres més emblemàtiques de Salvador Espriu (tardor) i producció d’un documental sobre la vida, obra i llegat d’Espriu (hivern).
 • II Simposi Internacional Salvador Espriu a Arenys de Mar i a la Universitat Autònoma de Barcelona (13-15 denovembre): Es proposa aprofundir en el coneixement de la seva obra centrant-se en una fase concreta de la seva activitat, la que, després de la publicació de La pell de brau, es va veure condicionada per l’èxit i la projecció nacional, peninsular i internacional així com pel significat cívic que es va atribuir al seu discurs poètic.
 • Simposi Internacional sobre Salvador Espriu a la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge (tardor): Coorganitzat per l’Institut Ramon Llull, la Universitat de Cambridge i el Centre d’Estudis Catalans de la QMUL, amb Jordi Larios (QMUL) i Dominic Kewon (Cambridge). Inclourà una taula rodona a l’entorn de la traducció de l’obra d’Espriu i un espectacle poètic-musical (a determinar).
 • Inauguració d’una escultura pública a Barcelona (tardor, al centre de la ciutat): Promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec d’un escultor de renom, com a acte de memòria i reconeixement del poeta.
Leído 7382 veces Modificado por última vez el Viernes, 17 Enero 2014 20:07

Escribir un comentario


Código de seguridad
Refescar